Dostupni linkovi

Tramp odložio put Pelozi u inostranstvo zbog blokade vlade


Predsednik SAD Donald Tramp je obavestio predsedavajuću Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelozi da je odložen njen put u Belgiju, Egipat i Avganistan zbog blokade federalne administracije koja je ušla u 27 dan.

“Zbog blokade vlade žao mi je što moram da vas obavestim da je odložen vaš put u Brisel, Egipat i Avganistan. Napravićemo novi raspored za Vaš sedmodnevni put kada vlada opet počne da radi", navodi se u Trampovom pismu.

Predsedavajući Predstavničkog doma uglavnom koristi vojni avion za puteve u inostranstvo i po tom osnovu Tramp je, kao vrhovni komandant, reagovao, prenosi Rojters.

“On je odložio mogućnost da ona koristi vojni avion, što mora da odobri Ministarstvo odbrane. Kao što je jasno predočio u pismu, ona može da putuje ali to mora da učini komercijalnim letom”, izjavila je Sara Sanders, portparolka Bele kuće.

U sredu je Pelozi pisala Trampu sugerišući mu da odloži redovno, godišnje obraćanje naciji ukoliko federalna administracija ne bude u međuvremenu deblokirana.

Američki predsednik nije za sada reagovao na poruku Nensi Pelozi.

Oko četvrtine saveznih agencija zatvoreno je usled odbijanja demokrata da predsedniku Donaldu Trampu daju finansijska sredstva potrebna za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Tramp traži 5,7 milijardi dolara za zid na granici, koji bi trebalo da zaustavi migrante i spriječi narko-poslove.

Demokrate, koje su preuzele Predstavnički dom u Kongresu ovog meseca, odbile su njegove zahteve, napominjući da postoje jeftiniji i efikasniji načini za poboljšanje bezbednosti na granici.

Oko 800.000 ljudi koji rade u saveznim agencijama sada je na kolektivnom odmoru ili rade bez plate, iako su njihova radna mesta od velike važnosti.

"Sve je jasnije da su radikalne demokrate pobornici otvorene granice i kriminala. Oni ne žele ni da čuju za veliku humanitarnu krizu na našoj južnoj granici", poručio je Tramp na "Tviteru".

XS
SM
MD
LG