Dostupni linkovi

Nemačka: Iran “puca sebi u nogu”


Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger.

Iran šteti naporima Evrope da se održi sporazum o nuklearnom programu Teherana postupcima kao što je slučaj potencijalne špijunaže u koju je umešan jedan član nemačke vojske, izjavio je predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger.

On je upozorio da Evropa ne bi trebalo da napravi bilo kakav potez pridruživanja Vašingtonu u povlačenju iz sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, jer je cilj tog sporazuma zaustavljanje nuklearnog programa Teherana i ne odnosi se na druge postupke u regionu ili na špijunažu.

Nemačka, koja zajedno sa Francuskom predvodi napore za očuvanje sporazuma, izrazila je veliku zabrinutost u razgovoru sa predstavnikom iranske Ambasade zbog slučaja državljanina Avganistana i Nemačke, koji je u utorak, 15. januara, uhapšen zbog špijunaže.

"Razgovarali smo o slučaju sa šefom Ambasade i izrazili zabrinutost zbog potencijalnih obaveštajnih aktivnosti", izjavio je neimenovani izvor iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Išinger, koji je bio nemački ambasador u Vašingtonu, osudio je postupke Irana i naglasio da bi bila iluzija misliti da će vlade ograničiti špijunske aktivnosti, čak i ako postoji formalni sporazum u kojem su obuhvaćeni takvi postupci.

"Iran bi trebalo da bude dovoljno pametan da shvati da sami sebi puca u nogu, jer šteti političkom raspoloženju koje okružuje Sporazum, ali to nije razlog da se Sporazum ukine", istakao je Išinger.

On je napomenuo da postupci Irana u Nemačkoj i drugde izazivaju političku zabrinutost i zasenjuju napore da se održi nuklearni sporazum sa Iranom.

Išinger je dodao da će iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif prisustvovati ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu, koja će se održati od 15. do 17. februara.

Pored Zarifa, konferenciji će, između ostalih, prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, državni sekretar SAD Majkl Pompeo, šef saudijske diplomatije Adel el Džubeir i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

XS
SM
MD
LG