Dostupni linkovi

SAD: Upitno održavanje govora o stanju nacije


Američki predsjednik bi govor mogao održati negdje drugo poput Ovalnog ureda, ali onda ne bi imao tu ritualnu težinu poput govora o stanju nacije u Kongresu.

Stanje nacije, tradicionalni govor američkih predsjednika, mogao bi postati jedna od žrtava djelimične blikade federalne vlade.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi tražila je od američkog predsjednika Donalda Trumpa da odgodi svoj, za 29. januar zakazan govor o stanju nacije. Pelosi je izrazila zabrinutost da zbog, djelimičnog rada institucija, vlada neće biti u mogućnosti da obezbjedi adekvatnu sigurnost, no Republikanci smatraju da ovim potezom želi Trumpu uskratiti mogućnost obraćanja Kongresu i naciji.

U pismu Trumpu, Pelosi je napisala da su i Tajna služba i Domovinska sigurnot ugrožene blokadom, te da bi predsjednik trebao da se obrati Kongresu neki drugi put ili da bi se trebao obratiti pismenim putem.

Sekretarka Domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen porekla je u srijedu da je bilo čija sigurnost ugrožena, te da su obje agencije „u potpunosti spremne da podrže i osiguraju Stanje nacije.“

Trump nije odgovorio na zahtjev da se odgodi njegov govor. Bijela kuća je također bez odgovora.

No, republikanski saveznici kažu da se Pelosi igra politike. Republikanski zastupnik Steve Scalise napisao ne na Twitteru da da su Demokrate jedino zainteresovane za „opstrukciju Donalda Trumpa a ne upravljanje.“

Pelosi je već sedmicama ranije poslala Trumpu ceremonijalnu pozivnicu, ali je nejasno šta će se desiti ako Trump nastavi insistirati da se pojavi u Kongresu sada nakon što je Pelosi povukla poziv dobrodošlice.

Pritisak na Trumpa se povećava s vladom koja ulazi u 27 dan blokade, što je najduža blokada federalne vlade u historiji ove zemlje. Iako i Trumpovi savjetnici kažu da blokada izaziva veći udar na ekonomiju od očekivanog, Trump ne pokazuje nikakve znakove da bi mogao odustati od borbe za budžet kojim bi izgradio zid na granici između Sjedinjenih Država i Meksika.

Iako se još uvijek čeka Trumpov odgovor Pelosi, jasno je da on ne bi mogao održati govor o stanju nacije bez blagoslova Kongresa. Donald Ritchie, nekadašnji historičar Senata rekao je da bilo koji govor koji predsjednik želi održati u Kongresu, mora biti odobren od strane Kongresa. Trump bi mogao tražiti da održi govor negdje drugo, poput Ovalnog ureda, ali taj govor ne bi imao isti ritualni značaj.

XS
SM
MD
LG