Dostupni linkovi

Erdoan pozvao na reviziju Dejtonskog sporazuma


Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je na reviziju mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, rekavši da time nije uspešno rešena budućnost te nekadašnje jugoslovenske republike, prenosi ABC news.

Erdoan je rekao da bi Ujedinjene nacije trebalo da preduzmu "snažnije korake" u mogućoj reviziji međunarodnog Dejtonskog sporazuma kojim je uspostavljen složen vladin sistem osmišljen da izleči etničke podele nakon rata 1992-95. Turski lider izneo je ovu konstataciju na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u sredu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović koja je u tom trenutku boravila u poseti Ankari.

Dejtonski mirovni sporazum temelj je Ustava BiH više od dvadeset godina. Taj pravni akt sporazumnog karaktera parafiran je u vojnoj zračnoj luci Wright-Patterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, da bi se zvanično prekinuo rat u BiH. Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili predsednik BiH Alija Izetbegović, predsednik Srbije Slobodan Milošević i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, kao i američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u u Parizu 14 decembra. Sadašnja upravna struktura Bosne i Hercegovine i sastav vlade neki su od rezultata dogovora.

XS
SM
MD
LG