Dostupni linkovi

Erdoan pozvao na reviziju Dejtonskog sporazuma


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je na reviziju mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, rekavši da time nije uspešno rešena budućnost te nekadašnje jugoslovenske republike, prenosi ABC news.

Erdoan je rekao da bi Ujedinjene nacije trebalo da preduzmu "snažnije korake" u mogućoj reviziji međunarodnog Dejtonskog sporazuma kojim je uspostavljen složen vladin sistem osmišljen da izleči etničke podele nakon rata 1992-95. Turski lider izneo je ovu konstataciju na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u sredu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović koja je u tom trenutku boravila u poseti Ankari.

Dejtonski mirovni sporazum temelj je Ustava BiH više od dvadeset godina. Taj pravni akt sporazumnog karaktera parafiran je u vojnoj zračnoj luci Wright-Patterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, da bi se zvanično prekinuo rat u BiH. Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili predsednik BiH Alija Izetbegović, predsednik Srbije Slobodan Milošević i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, kao i američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u u Parizu 14 decembra. Sadašnja upravna struktura Bosne i Hercegovine i sastav vlade neki su od rezultata dogovora.

XS
SM
MD
LG