Dostupni linkovi

Ratni zločinac Valentin Ćorić od danas na slobodi


Valentin Ćorić
Valentin Ćorić

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-ih godina, danas će biti pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odlužio dvije trećine kazne.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) je ostao u sudskom pritvoru u Scheweningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika "Herceg-Bosne" zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Ureda za zatočeničke centre Berke Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojega su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem. Predstavnici obrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljitelj suda u Hagu.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG