Dostupni linkovi

Žanić: Niko nije odgovarao za zločin u Račku


Ni devetnaest godina od masakra nad 45 albanska civila u Račku, selu tridesetak kilometara udaljenom od Prištine, niko nije osuđen za taj zločin, podseća za RSE Ivana Žanić, direktorka Pravnog programa nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo.

Posle smrti Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, optuženog za ratne zločine na Kosovu, Hrvatskoj i BIH, tokom suđenja u Hagu 2006. godine, ništa se povodom zločina u Račku u pravosudnom smislu nije dogodilo.

Ipak, ističe ona, Haški tribunal je u vezi s tim zločinom bar utvrdio nepobitne činjenice.

„Predmet optužnice protiv Slobodana Miloševića jeste bio događaj iz Račka, ali u kasnijim kosovskim predmetima i u suđenju protiv Vlastimira Đorđevića (penzionisanog generala MUP Srbije osuđenog 2014. na 18 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad kosovskim Albancima) nije bio predmet optužnice. Međutim, iako nije bio predmet optužnice, u postupku protiv Đorđevića, u prvostepenoj presudi, Sud je utvrdio da je 15. januara 1999. godine u Račku ubijeno najmanje 45 Albanaca, među kojima su bili i jedna žena i dvanaestogodišnje dete, da je većini žrtava pucano u glavu iz neposredne blizine i da su u trenutku kada su ubijeni bili u civilnoj odeći, tako da su time odbačene insinuacije vlasti u Srbiji da su to bili pripadnici OVK (Oslobodilačke vojske Kosova), dovučeni sa drugih mesta i presvučeni u civilna odela“, ističe Ivana Žanić za RSE.

Dve decenije od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

Komandant operacije u Račku Goran Radosavljević Guri, koji je vodio i operacije srpske žandarmerije u borbama 2001. godine protiv albanskih pobunjenika u Preševskoj dolini, a koji se povezuje i sa odgovornošću za ubistvo braće Bitići, nikada nije bio optužen za masakr u Račku.

Ivana Žanić ocenjuje da to samo potvrđuje da je u pitanju proces kojim se u Srbiji onemogućavaju suđenja odgovornima za ratne zločine, a žrtve ostavljaju bez pravde.

„Iako je u više navrata označen kao komandant operacije u Račku, Goran Radosavljević Guri nikada nije pozvan na odgovornost za taj zločin, kao što nije pozvan na odgovornost na za javnosti veoma dobro poznat slučaj, a to je ubistvo braće Bitići, trojice američkih državljana, gde se on takođe pojavljuje kao osoba odgovorna za njihovo ubistvo“, kaže sagovornica RSE, koja podseća i dau Srbiji ne postoji nijedna optužnica protiv srednje ili visoko rangiranog pojedinca, tako da ne čudi odluka vlasti u Srbiji da se Goran Radosavljević Guri ne ispita povodom događaja u Račku.

XS
SM
MD
LG