Dostupni linkovi

Wolkswagen i Ford počinju zajedničku proizvodnju


Kompanije će zajedno da proizvode kombije i kamionete.
Kompanije će zajedno da proizvode kombije i kamionete.

Wolkswagen i Ford Motor dogovorili su ujedinjavanje snaga u proizvodnji komercijalnih kombija i pickup kamioneta, te su također najavili da istražuju zajednički razvoj tehnilogija za električna i samovozeća auta. Zajedničke aktivnosti bi ovim proizvođačima automobila mogle spasiti milijarde dolara.

Ford i VW najavili su partnerstvo u pozadini Detroit auto izložbe. Partnerstvo koje će 2022. krenuti sa proizvodnjom kombija i kamioneta srednje veličine, neće uključivati ujedinjavanje kompanija ili dioničarske udjele.

Ovaj prošireni savez, koji će nadgledati zajednički komitet koji uključuje izvršne direktore obje kompanije, naveli su da postoji rastući pritisak proizvođača automobila da upravljaju troškovima razvoja električnih i samovozećih automobila, kao i tehnologija za ispunjavanje strožijih standarda emisija za milijune automobila sa unutarnjim izgaranjem, koje će ići u prodaju u narednim godinama.

„Aktivnosti koje smo poduzeli vezano za naš sporazum o partnerstvu, mogao bi uticati na brojne poslovne planove u ključnim regijama i radujemo se djeljenju tih detalja sa vama u narednim sedmicama,“ rekao je izvršni direktor Forda, Jimm Hackett u emailu zaposlenicima.

Ford će da radi inžinjering i da izgradi kamionete srednje veličine za obje kompanije, javili su iz Wolkswagena. Ford će isto tako da izgradi veće komercijalne kombije za evropsko tržište, dok će Wolkswagen razviti i izgraditi gradski kombi.

XS
SM
MD
LG