Dostupni linkovi

Erdoan obećava 'sigurnu zonu' u Siriji


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da će za stvaranje sigurne zone tražiti pomoć od Sjedinjenih Država.
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da će za stvaranje sigurne zone tražiti pomoć od Sjedinjenih Država.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je, u utorak, da će njegove trupe uspostaviti dvadeset milja široku ‘sigurnu zonu’ u sjevernoj Siriji, uz napomenu da će, u kreiranju zone Turska tražiti logističku i finansijsku pomoć od Sjedinjenih Država i drugih saveznika.

Ova najava turskog predsjednika dolazi u momentu kada novi specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju dolazi u Damask, što će biti njegova prva posjeta u ovu ratom razorenu zemlju od kada je prezeo dužnost u Januaru.


Erdoan je rekao poslanicima svoje vladajuće stranke u Parlamentu da će zona držati 'teroriste van', zaštititi civile i zaustaviti tok izbjeglica.

Turski predsjednik Erdoan i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su o ovom problemu telefonskim pozivom u ponedjeljak. Poziv je trebao poslužiti da se smanje tenzije izazvane Trumpovim tweetom o uspostavljanju ekonomskih sankcija Turskoj ukoliko Ankara naudi sirijskim Kurdima koje podržavaju SAD.


Ankara, s druge strane, kurdske snage u Siriji smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima koji se nalaze unutar granica Turske.

Erdoan je rekao da su ova dva lidera postigli „razumijevanje od historijske važnosti.“

Novi specijalni UN-ov izaslanik u Sirij, Geir Pedersen, rekao je u Damasku da se nada da će imati produktivne razgovore sa sirijskim zvaničnicima. Norveški diplomata preuzeo je poziciju od Staffana de Mistura, koji odstupio sa pozicije nakon četiri godine.

„Nadam se da ćemo imati veoma značajne i produktivne razgovore i radujem se razgovorima sa vama,“ rekao je Pedersen.

Iz Sirije kažu kako će sarađivati sa Pedersonom ukoliko izbjegava 'metode' svog prethodnika i posveti se teritorijalnom integritetu Sirije.

Skoro pola miliona ljudi je ubijeno u sedam godina dugom ratu u Siriji, a brojni napori za postizanje mira koje su vodili iz UN-a te indirektnih razgovora sa sirijskom vladom i opozicijom u Ženevi, su završili neuspjehom.

De Mistura, kojeg nasljeđuje Pedersen, nedavno je radio na uspostavljanju komiteta sa ciljem kreiranja nacrta ustava – ključnog koraka ka zaustavljanju civilnog rata u Siriji. Prema njegovim riječima, primjedbe sirijske vlade su usporavale uspostavljanje komiteta.


U svom oproštajnom brifingu UN-u prošlog mjeseca, De Mistura je rekao da je potrebna „dodatna milja“ kako bi se komitet formirao jer je lista učesnika koju su predali iz Rusije, Irana i Turske, neprihvatljiva Ujedinjenim naroda.
Pedersen je služio Ujedinjenim narodima u raznim ulogama, uključujući specijalnog koordinatora za Liban. Bio je član norveškog tima na pregovorima u Oslu 1993. godine.

XS
SM
MD
LG