Dostupni linkovi

Osnivač Huaveja: Netačno da špijuniramo za Kinu


Osnivač Huaveja Ren Ženfej negirao je tvrdnje da kineska vlada koristi njegovu firmu za špijunažu dodajući da mu nedostaje ćerka, koja ne može da napusti Kanadu, javlja Fajnenšel tajms (Financial Times), a prenosi Rojters.

Meng Vanžou, finansijska direktorka i potpredsednica Huaveja, uhapšena je u Kanadi u decembru na zahtev američkih vlasti koje tvrde da je prekršila sankcije koje je Vašington uveo Iranu.

Huavej “nikada nije dobio nijedan zahtev od bilo koje vlade da obezbedi neprikladne informacije”, kazao je Ren Ženfej.

“Ja i dalje volim moju zemlju, podržavam Komunističku paritju, ali nikada neću učiniti bilo šta što bi naštetilo bilo kojoj zemlji u svetu”.

Ren, bivši vojni oficir koji je osnovao Huavej 1987. i uglavnom se ne eksponira u javnosti, kazao je da poseduje 1,14 deonica kompanije.

Peking i Otava su zahladili odnose nakon hapšenja Mengove, što je kineskog ministarstvo inostranih poslova nazvalo zloupotrebom pravne procedure. U ponedeljak je u Kini osuđen na smrt jedan kanadski državljanin po optužbi za trgovinu drogom. Ovaj slučaj je doveo do dodatnog pogoršanja odnosa dve zemlje.

Huavej, najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu, suočava se sa pojačanim nadzorom na Zapadu zbog odnosa sa kineskom vladom i optužbi, pre svega SAD, da zvanični Peking koristi opremu ove kompanije za špijuniranje.

Za sada nisu izneti dokazi u javnosti za ove tvrdnje. Huavej odbacuje optužbe ali su pojedine zapadne zemlje ograničile njegov pristup svojim tržištima.

Ren je rekao da su neosnovana strahovanja oko bezbednosti opreme Huaveja, ističući da “nijedan zakon u Kini ne nalaže instaliranje obaveznih “backdoors” (koji mogu biti korišćeni za špijuniranje). Ren tvrdi da njegova kompanija nikada nije imala “ozbiljan bezbednosni incident”.

On je takođe minimizirao rizik sa kojim se suočava Huavej zbog blokiranja njegovog učešća u postavljanju 5G tehnologije u pojedinim zemljama.

“Uvek je bilo takvih slučajeva, ne možete sa svima sarađivati…fokusiraćemo se na pružanje još kvalitetnijih usluga u zemljama u kojima je Huavej dobrodošao”, kazao je Ren dodajući da je njegova kompanija sklopila 30 ugovora za postavljanje mreže 5G.

Predsednik SAD Donald Tramp je u avgustu prošle godine potpisao zakon kojim se zabranjuje tamošnjoj administraciji da koristi opremu Huaveja i razmatra donošenje izvršne uredbe kojom bi se i američkim kompanijama naložilo da prekinu saradnju sa ovom kineskom firmom.

Međutim, Tramp je izjavio za Rojters u decembru da će intervenisati u Ministarstvu pravde u slučaju Meng ukoliko će to pomoći da se postigne trgovinski sporazum sa Pekingom nakon višemesečnih sporova.

Ren je kazao za američkog predsednika da je “sjajan” pohvalivši njegovo smanjenje poreza kao dobru meru za američku ekonomiju.




XS
SM
MD
LG