Dostupni linkovi

Glasanje o poverenju grčkoj vladi u sredu


Aleksis Cipras
Aleksis Cipras

Grčki parlament zakazao je za kasno u sredu glasanje o poverenju grčkoj vladi posle izlaska jedne od stranaka iz vladajuće koalicije Aleksisa Ciprasa zbog neslaganja sa sporazumom o rešenju dugogodišnjeg spora s Makedonijom.

Koalicija koja je vladala Grčkom poslednje četiri godine raspala se juče kada je ministar odbrane Panos Kamenos, vođa nacionalističke partije Nezavisnih Grka (ANEL), napustio vladu zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.

S izlaskom te partije vladi je potrebno šest poslanika iz opozicionih ili nezavisnih stranaka da bi joj se izglasalo poverenje i izbegli prevremeni izbori. Do danas je troje otvoreno izjavilo da će podržati vladu.

Rasprava o poverenju vladi treba da počne obraćanjem Ciprasa koji je obećao da će završiti svoj mandat i sazvati redovne izbore u oktobru.

Grčki poslanici još nisu glasali o sporazumu s Makedonijom potpisanim u junu, prema kome je dogovoreno da se zemlja preimenuje u Republika Severna Makedonija i da Grčka prestane da blokira njeno članstvo u NATO i u EU. Makedonska skupština je sporazum ratifikovala u petak uveče.

Pročitajte: Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

XS
SM
MD
LG