Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komitet za ljudska prava: Vučić ugrožava podelu vlasti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučićna konferenciji za novinare, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, svojom istupom ugrozio načelo podele vlasti u Srbiji ida taj istup predstavlja mešanjeu sudsk u i zakonodavnu vlast.

JUKOM je ocenio da istup predsednika predstavlja nastavak mešanja u nezavisnost pravosuđa koje je do sada više puta viđeno u medijima kroz nedozvoljeno komentarisanje sudskih odluka.

Ta organizacija je navela da predlogom Ustavnih amandmana već postoji tendencija smanjenja nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca i da najavljene izmene krivičnih propisa Srbije predstavljaju pretnju za pravo gradjana na pravično sudjenje.

JUKOM dodaje da nove mere moraju da budu donesene u propisanoj proceduri uz ozbiljnu analizu prava i prakse i uz sveobuhvatnu javnu rasparavu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu najavioda će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, za ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela, posebno ona koja imaju elemente nasilja, za koja će minimalne i maksimalne kazne biti povećane.

Vučić je takođe obećao da će država da "pregazi" kriminalce.

XS
SM
MD
LG