Dostupni linkovi

Ljimaj za RSE: Pripremamo platformu za dijalog sa Srbijom


Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj

Pregovarački tim Kosova za dijalog sa Srbijom priprema platformu za razgovore koji će biti izraz jedinstva Kosova, nezavisno od toga što dve velike opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, nisu podržale tim, izjavio je zamenik premijera i kopredsedavajući ekipe za pregovore Fatmir Ljimaj za kosovski program Radija Slobodna Evropa.

Navodeći da će platforma biti glavni stub na kome će se zasnivati ceo proces dijaloga Kosova i Srbije, Ljimaj nije precizirao da li će njome biti utvrđene "crvene linije" u dijalogu.

"Biće to jedinstveni stav Republike Kosovo. To će biti dokument koji će biti vodič kosovske državne delegacije, institucija Kosova i tako će Kosovo imati jedinstvenu poruku, jedinstven glas u budućim razgovorima sa Srbijom", kazao je Ljimaj.

Pregovarački tim Kosova, formiran u Skupštini Kosova u drugoj polovini decembra prošle godine, trenutno radi na pripremi nastavka dijaloga sa Srbijom, za šta očekuje i ideje i predloge kao i dokumenta o dosadašnjem toku dijaloga od predsednika Kosova Hašima Tačija.

Formiranje pregovaračke ekipe je rezultat stremljenja Vlade Kosova da ojača svoju ulogu u dijalogu sa Srbijom, što politički analitičari na Kosovu vide kao pokušaj smanjenja uloge predsednika Tačija u dijalogu.

Do jačanja ideje o stvaranju pregovaračkog tima došlo je nakon što je Tači izneo ideju o promeni granica, čemu se suprotstavljaju premijer Kosova Ramuš Haradinaj, Vlada Kosova i sve stranke zastupljene u kosovskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG