Dostupni linkovi

Mej: Odbijanje sporazuma o bregzitu bilo bi katastrofalno


Vreme je da zaboravimo igre i učinimo ono što je ispravno za zemlju: Tereza Mej

Dva dana pre glasanja o Bregzitu u britanskom parlamentu, premijerka Teresa Mej upozorila je poslanike da bi njihovo neprihvatanje njenog plana izlaska iz Evropske unije bilo katastrofalno za Britaniju.

Parlament bi o sporazumu o izlasku Britanije iz EU, koji je sklopila Mej, trebalo da glasa u utorak. Premijerka je odložila glasanje u decembru, kad je postalo jasno da sporazum koji je sklopila s Briselom neće podržati dovoljan broj zastupnika, niti iz njene stranke, niti iz drugih stranaka.

Sada se čini da je Mej nešto bliže osiguravanju potrebne podrške, ali, kako piše Sandej ekspres, premijerka je rekla da poslanici ne smeju ostaviti na cedilu ljude koji su glasali za Bregzit.

"Kada bi to učinili, to bi bilo katastrofalno i neoprostivo izigravanje poverenja u našu demokratiju", rekla je Mej.

"Moja poruka parlamentu ovoga vikenda je jednostavna: vreme je da zaboravimo igre i učinimo ono što je ispravno za zemlju."

U petak je ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao da do bregzita možda uopšte neće doći, pretrpi li premijerkin sporazum poraz.

Britanija bi Evropsku uniju trebalo da napusti 29. marta.

Sandej tajms je, pozivajući se na visoki izvor iz vlade, izvestio da protivnici Tereze Mej nameravaju da preuzmu kontrolu nad parlamentom sledeće nedelje kako bi odložili ili obustavili bregzit.

XS
SM
MD
LG