Dostupni linkovi

Vučić najavio uvođenje doživotne zatvorske kazne za najteža krivična dela


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič najavio je uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela.

“Uvodimo institut doživotne robije za one koji su počinili najteža krivična dela - za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela", rekao je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj su razmatrane mere za borbu protiv kriminala i korupcije.

On je dodao da je time prihvaćen predlog dela javnosti, Igora Jurića i fondacije "Tijane Jurić".

Predsednik Srbije najavio je i druge promene u kaznenoj politici, navodeći da će doći do povećanja minimalnih i maksimalnih kazni za počinioce najtežih krivičnih dela.

"Biće povećane minimalne i maksimalne kazne za krivična dela koja obuhvataju nasilično ponašanje, od nasilja u porodici, silovanja, pedofilije“, izjavio je Vučić.

On je ocenio da u praksi Srbija ima “veoma blagu kaznenu politiku”, i dodao da će nove mere, koje će biti donete u roku od mesec dana, "promeniti sve".

Vučić je kazao da očekuje podršku Evropske unije za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrano je, prema Vučićevim rečima, i pitanje Kosova, ali o tome će, kako je rekao, govoriti "drugi dan".

Sednici su prisustvali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG