Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pejčinović Burić: Razrješenje hrvatskog ambasadora u BiH u toku


U ambasadi Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, još uvijek nemaju službene informacije o smjeni ambasadora te zemlje Ivana Del Vechia.

Kako je rečeno za RSE, u ovoj instituciji mogu samo ponoviti izjavu ministrice vanjskih poslova i europskih integracije Hrvatske Marije Pejčinović Burić, date za televiziju N1, kako je postupak razrješenja u toku, te da će ta informacija biti objavljena u Narodnim novinama.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske nije bilo upoznato s odlaskom ambasadora Ivana Del Vechija u Banjaluku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Marija Pejčinović Burić u četvrtak je povukla ambasadora Del Vechija u Zagreb na konsultacije.

Ivan Del Vechio bio je pod kritikama javnosti zbog zbog susreta s predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci na Dan Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti, jer je bila izborna godina u BiH.

XS
SM
MD
LG