Dostupni linkovi

Dan Preda: Sastancima sa Putinom ne postaje se članicom EU


Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda
Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je danas u Sarajevu da se odlaskom u Rusiju i sastancima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne postaje članica Evropske unije, već taj proces ide preko Brisela i Strazbura.

On je rekao da se nekoliko puta pokušao sastati sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u vreme dok je bio predsednik RS, kao i sa sadašnjom predsednicom RS Željkom Cvijanović dok je bila premijerka tog bh. entiteta, ali da je to bilo bezuspešno.

"Lakše je otići kod Putina i Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Brisel", kazao je Preda novinarima u Sarajevu.

Upitan ko blokira proces integracije BiH u Evropsku uniju, on je kazao da je juče otvoreno rekao da su u razgovorima u prošlom sazivu Parlamenta BiH delegati iz Republike Srpske bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora.

"To je samo jedan primer. Drugi primer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena koja blokiraju proces su vam poznata", kazao je Preda.

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH istakao je da su za napredak BiH u procesu evropskih integracija bitna dva uslova.

Prvi je, kako je naveo, da parlamentarci iz BiH moraju da imaju minimum znanja o procesu evropskih integracija, a drugi je da su spremni da rade zajedno sa zvaničnicima EU, a ne da blokiraju dijalog.

Prema njegovim rečima, kada BiH dobije status kandidata biće najpotrebnije da u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti budu ljudi koji su sposobni da pregovaraju sa EU.

Dan Preda je danas učestvovao u radu okruglog stola o temi "Trenutno stanje procesa evropskih integracija BiH", koji je organizovala Incijativa za monitoring evropskih integracija BiH u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.

XS
SM
MD
LG