Dostupni linkovi

Haradinaj: Moguća smena ministra Nenada Rikala


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je moguće da dođe do smene ministra poljoprivrede iz Srpske liste, Nenada Rikala, a što je jedan od pet uslova opozicione Socijaldemokratske partije da podrži predlog budžeta Vlade Kosova za 2019.

Njihovi glasovi su neophodni za usvajanje budžeta, budući da poslanici Srpske liste u Skupštini deluju kao opozicija od kako je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

Ministri Srpske liste takođe su u ostavci od marta 2018., nakon što je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić bio uhapšen u Severnoj Mitrovici.

„Ja sam u situaciji da moram poštovati političke zahteve koje dolaze od partije koja daje doprinos za proces glasanja budžeta i slično“, kazao je Haradinaj u petak nakon sastanka vlade.

Socijaldemokratska partija smatra da je poljoprivreda sektor od prioriteta za koji treba veći budžet, da je potrebna funkcionalizacija ovog sektora, ali i „pravi ljude na čelu, dok Rikalo nije prava osoba da bude na čelu tog sektora“.

Haradinaj je rekao da je Vlada u konsultacijama sa parlamentarnim grupama o budžetu i da situacija „trenutno izgleda dobro“.

Dodao je da inače ima dobro iskustvo sa svim ministrima Srpske liste, da su bili dobre kolege u poslu, ali veruje da ih „Beograd gura u neku političku poziciju koja nije laka za njih.“

„Oni veruju da su žrtva ovde na Kosovu, zbog politike Beograda. Ja ću ih maksimalno poštovati“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je takođe rekao da Vlada Kosova nije obaveštena od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu o predstojećim ispitivanjima i da nema nikakve informacije o pisanjima u medijima o navodnim avionima koji prevoze osobe koje su pozvane na ispitivanje. Dodao je da Vlada nema nikakvu ulogu u tome.

„Ali, imamo zakonsko ovlašćenje da podržimo i pravno i finansijski i porodice za odbranu, ali do sada niko nije tražio neku pravnu ili finansijsku pomoć, ali u buduće to možemo da uradimo ako se to traži“, dodao je.

Specijalni tužilac u Hagu pozvao je nekoliko bivših pripadnika OVK-a na ispitivanje koje počinje od 14. januara.

XS
SM
MD
LG