Dostupni linkovi

SAD organizuju samit o Iranu


SAD planiraju da sledećeg meseca u Poljskoj organizuju globalni samit fokusiran na Bliski istok, prvenstveno na Iran, rekao je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Pompeo je u intervjuu "Foks njuzu" rekao da će ovaj međunarodni sastanak biti održan 13. i 14. februara.

On je dodao da će glavna tema sastanka biti stabilnost Bliskog istoka, mir, sloboda i bezbednost u tom regionu.

"To uključuje i važan element da se osigura da Iran ne vrši destabilizujući uticaj", rekao je američki državni sekretar.

On je ovih dana na turneji po Bliskom istoku u trenutku kada se ova regija suočava sa mnoštvo izazova, počev od povlačenja američkih trupa iz Sirije preko razmirica Saudijske Arabije i Katara do ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Tokom osmodnevne turneje, Pompeo je naglasio da SAD “udvostručuju” svoje napore kako bi pojačale pritisak na Iran i ubedile saveznike da su posvećene borbi protiv “Islamske države” uprkos nedavne odluke predsednika Donalda Trampa da povuče američke trupe iz Sirije.

Trampova administracija je odlučila da povuče SAD iz sporazuma Irana i svetskih sila o nuklearnom program i vratila sankcije Teheranu, mada su drugi partneri, uključujući Kinu, Francusku, Nemačku, Rusija i Velika Britanije, nastoje da očuvaju sporazum.

Doduše, Evropska Unija je početkom ove sedmice uvela deo sankcija Iranu.

XS
SM
MD
LG