Dostupni linkovi

Katalonski lider podršku budžetu uslovljava referendumom


Katalonski lider Kim Tora je rekao da je pokušaj španske vlade da usvoji budžet osuđen na propast ako ne budu prihvaćeni zahtevi katalonskih separatista da se održi referendum o nezavisnosti tog španskog regiona.

Tora je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da su predstavnici katalonskih vladajućih partija u španskom parlamentu "jasno stavili do znanja da će glasati protiv budžeta jer španska vlada nije učinila nijedan korak ka ispunjenju zahteva".

Usvajanje budžeta bi povećalo šanse manjinske vlade premijera Pedra Sančesa da izgura mandat do kraja, dok bi neuspeh povećao pritisak za raspisivanje vanrednih izbora kao i političku nestabilnost u četvrtoj ekonomiji evrozone.

Sančes je odbio da odobri referendum o nezavisnosti Katalonije.

On je u julu došao na vlast delom zahvaljujući i podršci katalonskih separatista u izglasavanju nepoverenja prethodnom premijeru Marijanu Rahoju, ali je Tora sada uslovio podršku.

"Sančesu smo dali blanko podšku samo u izglasavanju nepoverenja i formiranju vlade. Međutim, u pogledu omogućavanja Kataloniji da iskoristi pravo na samoopredeljenje nismo videli ni milimetar napretka", naveo je Tora.

Socijalističku manjinsku vladu podržava levičarska partija Podemos, ali za budžet moraju biti pridobijene manje partije.

Najveći rivali socijalista, konzervativna Narodna partija i centristički i biznisu naklonjeni ;Sijudadanos, već su saopštili da neće podržati budžet.

Lider socijalista u Kataloniji je rekao da veruje da bi separatisti mogli biti pridobijeni obećanjem više novca za taj region.

Pitanje podrške Sančesu izazive podele među pristalicama katalonske nezavisnosti, kako zbog Sančesove izražene želje da s Torom razgovara o Kataloniji tako i zbog straha da bi se na vlast mogla vratiti Narodna partija koja ima mnogo tvrđi stav prema separatistima.

Takođe, kamen razdora predstavljaju i katalonski političari i aktivisti uhapšeni posle referenduma 2017, čije oslobađanje Tora traži.

XS
SM
MD
LG