Dostupni linkovi

Zurof: Hrvatska da zabrani negiranje ustaških zločina


Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental
Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental

Centar Simon Vizental (Wiesenthal) zatražio je od hrvatskih vlasti da zabrane knjigu "Razotkrivena jasenovačka laž" ali i sva ostala dela koja negiraju ustaške zločine počinjene za vreme NDH, kao i da preduzmu sve korake da ;spreče negiranje holokausta i istorijskih činjenica.

Centar je objavio saopštenje koje je potpisao direktor Efraim Zurof povodom planirane promocije knjige u organizaciji Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, prenela je regionalna televizija N1.

Za iduću nedelju u dvorani crkve Presvetog srca Isusova u Zagrebu najavljena je promocija knjige "Razotkrivena jasenovačka laž" akademika Josipa Pečarića i Stjepana Razuma.

Iz Centra Simon Vizental saopšteno je da to delo negira masovna ubistva Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koja su sprovođena u Jasenovcu.

"Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzoriše ovaj događaj, osnovano je u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše. Ove zločine potvrđuju istorijski dokumenti, svedočanstva preživelih i brojna istraživanja uglednih istoričara. Dela poput 'Razotkrivene jasenovačke laži' u Nemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena", naveo je Zurof.

U saopštenju se podseća da je Hrvatska članica Međunarodnog saveza za sećanje na holokaust i da bi trebalo da preduzme sve korake kako bi sprečila negiranje holokausta i istorijskih činjenica.

Kontinuirana pažnja koja se pridaje naporima usmerenim prema revizionizmu direktno je u suprotnosti s međunarodnim obavezama koje je Hrvatska preuzela članstvom u Međunarodnom savezu za sećanje na holokaust, dodaje se.Članovi Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac otvoreno se zalažu da se iz preambule Ustava izbaci ZAVNOH i uvrsti NDH.

XS
SM
MD
LG