Dostupni linkovi

Haradinaj ponovio da je odluka o taksama legitimna


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u utorak da je taksa od 100 odsto uvedena na robu iz Srbije i BiH odluka Vlade Kosova, da je ona legitimna i da je uvedena zato što je dovedena u opasnost nacionalna sigurnost Kosova, zato što je sprečena slobodna trgovina netarifnim barijerama, i zato što je Kosovo ometano na spoljnom planu.

„Mi smo zainteresovani da je danas povučemo, ukoliko nas prizna Srbija“, kazao je Haradinaj u utorak popodne prilikom posete Ministarstvu trgovine.

Haradinaj nije hteo da komentariše izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija za Wašington Post, u kojoj je rekao da je Kosovo spremno da povuče odluku o carini ukoliko postoji jasan put za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom. Kako je dodao, nije dovoljno upoznat sa tim izjavama.

„Institucija predsednika je institucija predsednika, Vlada ima svoje ustavne odgovornosti i obavlja svoje obaveze“, naveo je Haradinaj.

O carini danas je bilo reči i u Briselu tokom sastanka visoke predstavnice EU Federike Mogherini sa kosovskom Državnom delegacijom za dijalog. Mogherini je ponovila hitnost povlačenja carinskih tarifa, dok je predsedavajući kosovske delegacije Špend Ahmeti kazao da su takse „jedini instrument koji Kosovo ima u spoljnoj politici da bi se vršio pritisak na Srbiju“.

XS
SM
MD
LG