Dostupni linkovi

Bolton se sastao sa turskim dužnosnicima u Ankari


Sastank Johna Boltona sa turskim dužnosnicima
Sastank Johna Boltona sa turskim dužnosnicima

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika sastao se sa visokim turskim dužnosnicima kako bi dobio garancije da Turska neće napadati američke saveznike, kurdsku miliciju, u Siriji, a koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Međutim, Bolton nije razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Samo nekoliko sati nakon Boltonovog boravka u predsjedničkoj rezidenciji u Ankari, Erdogan je najavio novu vojnu ofenzivu protiv terorističkih grupa u Siriji, naglašavajući da “nema ustupaka prema teroristima”.

U komentaru za New York Times koji je objavljen 7. januara Erdogan je upozorio da američko povlačenje iz Sirije mora biti “pažljivo planirano i izvedenu sa pravim partnerima” dodajući da je Turska odlučna poraziti militantnu Islamsku državu i druge treorističke grupe u Siriji”.

Posjet Boltona Ankari odvija se u isto vrijeme sa posjetom državnog tajnika Mike Pompea regiji, što je uslijedilo nakon najave američkog predsjednika o povlačenju oko 2 tisuće vojnika iz Sirije.

Ta je najava šokirala američke saveznike i dovela do ostavke ministra odbrane Jima Mattisa.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost prethodno je posjetio Izrael koji je također izrazio zabrinutost zbog najave Bijele kuće o povlačenju vojnika iz Sirije i izjavio da će to povlačenje biti postupno i u dogovoru sa saveznicima.

XS
SM
MD
LG