Dostupni linkovi

Kocijančič: Delegacija Kosova za dijalog na konsultacije u Briselu


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Evropska unija (EU) je pozvala na konsultacije u Brisel Državnu delegaciju Kosova za dijalog, ali razgovore na visokom političkom nivou vodiće predsednici Kosova i Srbije, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič.

"Kancelarija EU za spoljna pitanja pozvala je delegaciju sa Kosova koju je izabrala Skupština 15. decembra, na konsultacije u Brisel 8. januara. Ekipu će dočekati visoka predstavnica EU, Federika Mogerini. Konsultacije su mogućnost za razgovor sa predstavnicima Kosova u dijalogu o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, kojim posreduje EU. Dijalog na visokom nivou se vodi između dva predsednika i to se ne menja", kazala je Kocijančič za RSE.

Državna delegacija na čelu sa zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem i predsednikom opozicione Socijaldemokratske partije Špendom Ahmetijem otputovala je u ponedeljak za Brisel.

Na osnovu zakona koji je usvojen u Vladi i koji još čeka na usvajanje u Skupštini Kosova, delegacija ima mandat da vodi pregovore sa Srbijom.

Predsednik Kosova Hašim Tači je prethodno rekao da će, kao predsednik, ponuditi svaki savet koji je potreban i da će podržati delegaciju.

XS
SM
MD
LG