Dostupni linkovi

Vučić: Saradnja sa svima u regionu, prioritet očuvanje mira i stabilnosti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prioritet u narednoj godini očuvanje mira i stabilnosti u regionu i ocenio da je postgnut nivo sloge sa predstavicima Srba u regionu kakve, kako je naveo, nije bilo decenijama.

Vučić je to rekao posle sastanka sa predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, sa kojima će, kako je najavio, nastaviti razgovore o položaju srpskog naroda na doručku povodom Badnjeg dana.

"Da nikada više ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili i devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, da imamo takvu vrstu sloge kakvom Srbi nisu mogli da se diče decenijama", rekao je Vučić.

"Karakteristika našeg sastanka jeste da su svi ljudi jasno stavili do znanja da je mir i očuvanje stabilnosti u regionu od prioritetnog značaja. Politika koju svi vodimo jeste politika saradnje sa svima drugima, dobrih odnosa sa svim drugim narodima, politika u kojoj nećemo ugrožavati tuđe državne i nacionalne interese, ali politika u kojoj ćemo čuvati naše nacionalne i državne interese", rekao je Vučić.

On je izjavio i da Srbija sa Bosnom i Hercegovinom ima "bliske odnose", kao i da sa svim zemaljama regiona ima dobre trgovinske odnose.

"Srbija ima suficit u trgovinskom odnosu, to znači da su to prostori gde mi možemo na najbolji i najuspešniji način da plasiramo našu robu, zato je od našeg posebnog interesa da sa njima imamo dobre odnose", kazao je on.

Vučić je rekao i da 2019. neće biti “baš laka politička godina“, ali da će ona ekonomski biti uspešna.

Sastanku je prisustvovala presednica Vlade Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica BH entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković.

Na sastanku su bili i predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore Andrija Mandić, kao i predsednik crnogorske Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Dodik je u Beogradu rekao da je njegov cilj očuvanje mira i izgradnja ustavne pozicije Republike Srpske u BiH. "U BiH želimo da izgradimo ustavnu poziciju Srba i Republike Srpske. Republika Srpska je sinonim za slobodu, a Srbija za naš život i tako se i ponašamo. ;Želimo da legalizujemo takav pristup", rekao je Dodik na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i političkim predstavnicima Srba iz regiona.

On je naveo i potrebu da se na Balkanu očuva integritet i snaga Srpske pravoslavne crkve.

XS
SM
MD
LG