Dostupni linkovi

Trump: Za vikend pregovori sa demokratima oko zida


Donald Trump, predsjednik SAD

"Imao sam produktivan sastanak sa predsjedavajućom Zastupničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i još nekim ljudima", počeo je svoje obraćanje predsjednik SAD Donald Tramp u drugoj sedmici djelimične blokade vlade i nakon sastanka u Bijeloj kući sa demokratima.

"Sastajat ćemo se tokom vikenda, grupa koju sam odredio, gdje ćemo odrediti šta ćemo raditi sa granicom. Jedan od problema sa kojima sam se složio da treba riješiti i što i demokrate žele, je ojačati mjesta ulaska, imat ćemo najbolju opremu za detekciju droge."

"Ali, objasnio sam im da ima 200 milja granice između Meksika i SAD-a i vozila ulaze na mjestima gdje nema granice ili zida", rekao je Tramp.

"Imate milje i milje nezaštićenog prostora. Spomenuli smo da želimo 5,6 milijardi dolara, ovo je nacionalna sigurnost o čemu pričamo, ovo nije igra, moramo to uraditi. Droga koja dolazi u zemlju ne dolazi legalno", dodao je Tramp.

"Zid će zaustaviti i karavane, neće se formirati i neće dolaziti. Mogu se prijaviti za azil ili državljanstvo. Treba nam granična sigurnost."

Tramp je govorio i o tome od čega bi zid trebao biti napravljen, od čelika ili betona.

"Zahvalni smo za konstruktivni dijalog koji smo imali sa Nensi i senatorom Čakom Šumerom", potvrdio je potpredsjednik SAD Majk Pens.

"Prošle godine je 17 hiljada osoba da kriminalnom prošlošću pokušalo ući u Ameriku. 90 posto heroina dolazi preko naše južne granice. Tokom vikenda ćemo da demokratima i visokim zvaničnicima razgovarati o ovome. Naš cilj je ne samo da osiguramo ponovo otvaranje federalne vlade, nego i da osiguramo potpunu sigurnost na granici", naglasio je Pens. "Ulazimo u pregovore tokom vikenda puni nade."

Čak Šumer, lider manjine u Senatu, je, nakon sastanka, dao izjavu novinarima u kojoj je rekao da je teško kako je "Tramp spreman da drži vladu u blokadi mjesedima ili čak godinama, ako ne dobije novac za zid."

"Ne možemo riješiti ovo dok se vlada ne deblokira i to smo jasno rekli predsjedniku", dodala je Pelosi.

XS
SM
MD
LG