Dostupni linkovi

Džaferović: 'Opasno i štetno povezivanje Republike Srpske i Kosova'


Šefik Džaferović

"Neprihvatljivim, štetnim i opasnim smatram nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS", navodi u saopćenju Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

"Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije", dodaje Džaferović.

Dodaje se i da bi "zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti. Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu."

"Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština", zaključuje se u saopćenju.

Reakcija je uslijedila nakon izjave premijerke Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, izjavila da su "očigledno granice na stolu i sada imamo to da za neke mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu".

XS
SM
MD
LG