Dostupni linkovi

Loši znaci za evrozonu


Euri, ilustracija
Euri, ilustracija

Evrozona je 2019. godinu počela s lošim naznakama - rast je usporen, dok je inflacija ispod cilja Evropske centralne banke.

Nepovoljni ekonomski pokazatelji bi mogli da utiču i na očekivanja da ECB počne da podiže referentnu kamatu ove godine, ocenjuje AP. Statistička agencija Evropske unije saopštila je danas da su maloprodajne cene u decembru, s padom cena energenata, na godišnjem nivou porasle 1,6 odsto, što je najmanje u poslednjih osam meseci.

S druge strane, istraživanje kompanija za finansijske informacije IHS markit pokazalo je da je privreda evrozone u decembru jedva imala rast, pošto su i protesti "Žutih prsluka" uticali na privrednu aktivnost u evrozoni. IHS markit je danas saopštio da je njegov indeks nabavki u privredi, koji meri ekonomske aktivnosti u proizvodnji i uslužnom sektoru, pao u decembru na 51,1 poena s 52,7 prethodnog meseca.

Decembarski rast u evrozoni je, prema tom indeksu, bio najmanji rast u više od četiri godine. Ako bi sličan pad usledio u januaru, evrozona bi išla ka recesiji, pošto sve ispod 50 poena ukazuje na smanjenje privrede.

Prema Eurostatu, decembarska inflacija na godišenjem nivou u evrozoni je najniža od aprila. Pad inflacije je posledica nižih cena energenata. Na godišnjem nivou u decembru je rast cena energenata bio 5,5 odsto, dok je u novembru bio 9,1 odsto.

Ne računajući cene nestabilnih proizvoda, osnovna inflacija je jedan odsto.

ECB, koja je prošlog meseca okončala program otkupa obveznica, želi da inflacija bude nešto ispod dva odsto.

Referentna kamata ECB-a je godinama na nuli kako bi se podstakli rast i inflacija. Bert Kolejn, ekonomista u kompaniji ING, rekao je da s padom inflacije, ECB možda neće podići referentnu kamatu, kako je planirano za ovo leto, preneo je AP.

Kris Vilijamson, ekonomista u IHS markitu, rekao je da je privreda evrozone ponovo prebacila u nižu brzinu na kraju 2018., s rastom znatno manjim od visokih stopa na početku godine. On je dodao da kompanije ne očekuju brz skok u potražnji usled zabrinutosti oko predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, globalnih trgovinskih tenzija i nestabilnosti na finansijskim tržištima.

XS
SM
MD
LG