Dostupni linkovi

SAD: Iran da ne lansira rakete u svemir


Američke vlasti pozvale su danas Iran da odustane od lansiranja raketa u okviru svemirskog programa, ocenjujući da bi to bila provokacija.

"Iransko Ministarstvo odbrane saopštilo je da narednih meseci želi da lansira tri svemirske rakete. Takva akcija bi još jednom pokazala da Iran ne poštuje rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN prema kojoj se Iran poziva da ne sprovodi aktivnosti s balističkim raketemama koje mogu da nose nuklearne bojeve glave", izjavio je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, američke vlasti savetuju Iran da odustane od takvih "provokacija" i da prekine sve aktivnosti s balističkim raketama kako bi za zemlja izbegla ekonomsku i diplomatsku izolaciju.

Zvaničnik iranskog Ministarstva odbrane Gašem Tagizadeh izjavio je krajem novembra da će Iran u svemir lansirati tri rakete-satelite.

Pompeo je rekao da je tehnologija koja se koristi za takvo lansiranje ista kao i za ispaljivanje balističkih raketa, među kojima su interkontinentalne rakete sposobne da pogode američku teritoriju.

Američka administracija predsednika Donalda Trampa se povukla iz sporazuma šest svetskih sila sa Teheranom o njegovom nuklearnom programu.

Vašington je ponovo uveo sankcije Iranu, uključujući energetski i bankarski sektor, koje su ozbiljno uzdrmale njegovu ekonomiju, iako vlasti u javnim nastupima nastoje da umanje njihov efekat.

XS
SM
MD
LG