Dostupni linkovi

Pad kineske populacije, prvi put od 1949.


Kineska populacija smanjena je 2018. godine, što je prvi put u poslednjih 70 godina, rekli su eksperti upozoravajući na "demografsku krizu" koja vrši pritisak na usporenu privredu.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu sa oko 1,4 milijarde stanovnika uvela je 1979. godine politiku "jednog deteta" kako bi rast populacije bio održiv.

Međutim, od 2016. godine Kina je dozvolila parovima da imaju dvoje dece kao odgovor na sve stariju populaciju i sve manje radne snage.

Broj rođenih širom zemlje prošle godine opao je za 2,5 miliona u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u analizi akademika Jia Fusijana sa Univerziteta Viskonsin-Medison, inače kritičara politike jednog deteta, preneo je AFP.

Ova politika, koja je sprovođena uz novčane kazne, ali i prisilne abortuse i sterilizaciju, dovela je do pada stope rađanja. Izmena populacione politike nije dovela do rasta stanovništva.

Ji je rekao da prošla godina predstavlja prekretnicu za kinesku populaciju.

On je upozorio da bi se ovaj trend mogao pokazati kao nepovratan zbog sve manjeg broja žena u fertilnom dobu i sve većeg oklevanja parova da imaju decu zbog rastućih troškova za obrazovanje, zdravstvo i rešavanje stambenog pitanja.

XS
SM
MD
LG