Dostupni linkovi

Tramp i kongresmeni bez dogovora, vlada ostaje zatvorena


Donald Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući, 2. januar

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i kongresni lideri održali su sastanak u Beloj kući u sredu popodne (po lokalnom vremenu), ali nisu postigli nikakav dogovor o okončanju delimičnog zatvaranja vlade, koje traje već 12 dana, prenosi Glas Amerike.

Tramp ne odustaje od zahteva da se u predlogu zakona nađe pet milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, čemu se demokrate žustro protive.

Očekuje se da kongresni lideri ponovo dođu u Belu kuću u petak da nastave razgovore, što je nagoveštaj da bi vlada mogla da ostane zatvorena i tokom vikenda.

Bela kuća je organizovala sastanak da pokuša da ubedi demokrate da je finansiranje zida hitno bezbednosno pitanje. Umesto toga, demokratski lideri prekinuli su prezentaciju sekretarke za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen i bezuspešno pokušali da izvrše pritisak na Trampa da prihvati njihovu ponudu.

"To jednostavno nije bila kredibilna prezentacija", rekao je senator Dik Durbin i dodao da su lider manine u Senatu Čak Šumer i Nensi Pelosi, koja bi prema očekivanjima trebalo da bude izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma u četvrtak, insistirali da se razgovor usmeri na otvaranje vlade.

Pelosi je izjavila da će Predstavnički dom kako je i planirano, već u četvrtak, kada demokrate preuzmu kontrolu od Trampovih republikanaca, održati glasanje o zakonskom predlogu kojim bi se okončalo zatvaranje vlade, bez izdvajanja novca za zid, koji traži predsednik SAD.

"Tražimo od predsednika da otvori vladu", rekla je Pelosi ispred Bele kuće posle sastanka s Trampom.

Međutim, lider senatske većine Mič Mekonel rekao je posle toga da taj dom Kongresa neće glasati o tom predlogu zakona, nazivajući ga "političkom predstavom" i "potpuno neprihvatljivom polaznom tačkom".

Demokrate žele da obezbede sredstva za najveći deo vlade do septembra, ali da dozvole da se još mesec dana pregovara o finansiranju zida, tako što će samo delimično finansirati Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je zadužen za zid.

Šumer je izjavio da je Tramp priznao da bi republikanci izgubili adut u pregovorima, ako bi dozvolili da ostatak vlade bude finansiran.

"Pitali smo ga da nam da jedan dobar razlog... zašto bismo nastavili da imamo zatvorenih osam sekretarijata, kad razgovaramo o razlikama u mišljenju samo o unutrašnjoj bezbednosti. Nije mogao da nam da dobar odgovor", rekao je Šumer posle sastanka u Beloj kući.

Tramp je u sredu uveče na Tviteru nazvao sastanak "važnim" i rekao da će nastaviti da pregovara sa demokratama "da se usvoji zakon koji zaštićuje naše granice, podržava agente i službenike na terenu, i održava Ameriku bezbednom".

Trampov zahtev za pet milijardi dolara za finansiranje zida duž američko meksičke granice izazvao je delimično zatvaranje vlade zbog kojeg skoro četvrtina vlade i 800 federalnih službenika ne rade.

Pre sastanka sa zakonodavcima, Tramp je rekao da će vlada biti zatvorena "koliko god bude potrebno", dok vrši pritisak da dobije sredstva za zid, u sklopu bilo kojeg zakonskog predloga da se ponovo otvore agencije, koje su prestale s radom kada im je 22. decembra nestalo sredstava.

"Moglo bi da potraje dugo", rekao je Tramp novinarima tokom sastanka kabineta, "ili da se završi brzo".

XS
SM
MD
LG