Dostupni linkovi

Preminuli čuveni glumci - Marko Nikolić i Ivo Gregurević


Marko Nikolić i Ivo Gregurević

Srpski glumac Marko Nikolić preminuo je u 73. godini u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", javila je Radio-televizija Srbije (RTS). Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine.

Glumu je završio na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji, a ostat će upamćen po ulozi Dragiše Popadića, zvanog "Giga Moravac" iz serije "Bolji život".

Publika će ga između ostalog pamtiti i po ulozi Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

Iza sebe ostavio je niz uloga u pozorištu, na televiziji i filmovima, od "Devojačkog mosta", "Užičke republike", "Petrijinog venca" , "Dnevnika uvrede 1993.", "Montevideo, Bog te video", "Za kralja i otadžbinu".

Dobitnik je nagrade "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umjetnosti glume na srpskom filmu i mnoštva drugih nagrada.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života, prenijela je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Zasad nema informacija o uzroku smrti.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. oktobra 1952. godine. Po završetku srednje škole Gregurević upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Na filmu je debitovao već 1977. godine ("Ne naginji se van"). Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka "Mećava". Vrsno je tumačio rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.), konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.).

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Film Čaruga, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. Tokom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu, a snimao je i televizijske reklame.

XS
SM
MD
LG