Dostupni linkovi

Tramp pozvao lidere demokrata i republikanaca na brifing


Donald Tramp tokom sastanka sa liderima demokrata u Kongresu Nensi Pelosi i Čakom Šumerom 11. decembra 2018.
Donald Tramp tokom sastanka sa liderima demokrata u Kongresu Nensi Pelosi i Čakom Šumerom 11. decembra 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je danas lidere demokrata i republikanaca u Kongresu na "brifing o bezbednosti granice", dok delimična blokada vlade ulazi u 12. dan. On je poručio na Tviteru: “Hajde da se dogovorimo”.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel planira da prisustvuje sastanku, najavljuju njegovi saradnici na koje se poziva AP.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer i njegova partijska koleginica i kandidatkinja za predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi takođe nameravaju da dođu na sastanak.

U četvrtak će demokrate preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, tako da će republikanci izgubiti dosadašnji monopol vlasti u oba doma.

Pelosi je kazala u utorak da će Demokratska partija preduzeti mere da “okončaju Trampovu blokadu” tako što će u četvrtak usvojiti zakone u cilju omogućavanja vladi da funkcioniše.

“Dajemo republikancima priliku da odgovore pozitivno. Republikanci u Senatu su već podržali ovu ideju, a ako je sada odbace, biće u potpunosti saučesnici u haosu i destrukciji koju predsednik po treći put izaziva za svog mandata”, ističe se u pismu Nensi Pelosi članovima Kongresa.

Demokrate predlažu 1.3 milijarde dolara za finansiranje bezbednosti granica, što je mnogo manje od 5 milijardi koliko je Tramp tražio za gradnju zida.

Pelosi planira da održi glasanje za nekoliko zakona koji bi obezbedili finansije za većinu zatvorenih agencija do kraja septembra i za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost do 8. februara.

Njegov poziv na razgovore usledio je nakon što su demokrate u Predstavničkom domu objavili plan da odblokiraju vladu bez odobravanja novca za gradnju zida na granici sa Meksikom.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders kazala je da ovaj predlog ne može biti osnova za dogovor te da ne može deblokirati rad vlade “jer ne pruža bezbednost granice i stavlja potrebe drugih država iznad potreba naših građana”.

Tramp je poručio u utorak izutra da “demokrate, kao što sam i pretpostavljao, nisu izdvojile novac za novi zid. Tako maštovito! Problem je što bez zida ne može biti stvarne bezbednosti granice”.

Međutim, kako ocenjuje AP, stiče se utisak da je predsednik SAD tokom dana promenio taktiku. U drugom tvitu se obratio Nensi Pelosi.

“Bezbednost granica, ‘pitanje’ zida i blokada vlade nisu nešto gde bi Nensi Pelosi želela da započne svoj mandat kao predsedavajuća (Predstavničkog doma). Hajde da se dogovorimo?”

Za sada nije jasno da li će Senat, u kome su republikanci u većini, prihvatiti predlog većinskih demokrata u Predstavničkom domu, kao i da li bi Tramp to na kraju potpisao kao zakon.

Donald Stjuard, portparol Miča Mekonela je kazao da Senat neće povući takav potez bez Trampove podrške.

“To je jednostavno: Senat neće poslati predsedniku nešto što on neće potpisati”, kazao je Stjuart.

Čak iako odbace njihov predlog, ukoliko demokrate usvoje u četvrtak pomenuti akt u Predstavničkom domu, to će biti pritisak na Trampa.

Istovremeno, njegovi saradnici ističu da on ne žuri sa pronalaženjem rešenja za ovaj ćorsokak.

Tramp veruje da je javno mnjenje na njegovoj strani, u najmanju ruku njegovi birači.

SAD su 22. decembra ušle u period delimične blokade rada saveznih organa zbog nesuglasica Kongresa i Bele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom.

Oko 800.000 vladinih radnika prisiljeno je ili da ostane kod kuće, ili da nastavi da radi bez plate dok zatvaranje vlade ne bude rešeno.

Turisti u Vašingtonu naišli su na posledice nepostizanja dogovora kada su u sredu u muzeju Smitsonijan i Nacionalnom zoološkom vrtu zatekli obaveštenja da su zatvoreni do postizanja sporazuma. Nacionalna galerija umetnosti biće zatvorena od četvrtka.

XS
SM
MD
LG