Dostupni linkovi

Tajvan odbacio poziv Kine za ujedinjenje


Tajvanski aktivisti drže transparent "Tajvan nije Kina", Taipei
Tajvanski aktivisti drže transparent "Tajvan nije Kina", Taipei

Predsjednica Tajvana Caj Ing Ven odbacila je poziv predsjednika Kine na ujedinjenje po principu "jedna zemlja, dva sistema".

Caj je rekla da se Kina mora da suočiti sa činjenicom postojanja Republike Tajvan.

Ona je objavila saopštenje nekoliko sati nakon što je kineski predsjednik Si Đinping rekao u govoru o Tajvanu da niko ne može da zaustavi trend prema ujedinjenju, prenio je AP.

"Jedna zemlja, dva sistema" je izraz koji se odnosi na okvir primijenjen na Hong Kong, koji je postao dio Kine, ali je zadržao određeni stepen autonomije.

Peking "zadržava pravo preduzeti sve potrebne mjere protiv spoljnih sila" koje djeluju protiv mirnog ujedinjenja i protiv separatističkih i secesionističkih aktivnosti, upozorio je Si.

On je dodao da bi "nezavisnost Tajvana vodila na put bez izlaza". "Kina mora i bit će ponovno ujedinjena", poručio je predsjednik Kine.

Tajvan i Kina su se razdvojili tokom građanskog rata 1949. godine, kada su nacionalističke snage bile poražene od komunista Mao Cedunga i članovi Kuomintanga pobjegli na to ostrvo. Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije i nije odustala od ponovnog ujedinjenja.

Odnosi su bili poboljšani od 2008., kada je predsjednik Tajvana postao Ma Jing-đeu.

Kina je prekinula kontakte s novom vladom Tajvana po njenom stupanju na dužnost prije dve godine i pojačava pritisak da bi naterjala ostrvske vlasti da vrate Tajvan u sastav Kine.

XS
SM
MD
LG