Dostupni linkovi

Oglasila se porodica Amerikanca kojeg je FSB uhapsio pod sumnjom za špijunažu


Porodica američkog državljanina kojeg je privela ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) zbog sumnje za špijunažu kaže da je on nevin i da je bio u Moskvi kako bi prisustvovao venčanju.

Pol Velan, penzionisani marinac, poslednji put se čuo sa porodicom 28. decembra, stoji u izjavi njegove porodice, koju je 1. januara dobio Radio Slobodna Evropa (RFE/RL). To je "za njega bilo vrlo neuobičajeno, čak i kada je putovao", navodi se u izjavi. „Duboko smo zabrinuti za njegovu sigurnost i dobrobit. Njegova nevinost je nesumnjiva i verujemo da će se njegova prava poštovati”, dodaje se u saopštenju.

Ruski mediji navode da bi se Velan mogao suočiti sa 10 do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim, ali ne otkriva dodatne detalje.

Dejvid Velan je izjavio za RFE/RL da njegov brat "ima ulogu u korporativnoj sigurnosti" sa BorgVarnerom, dobavljačem auto delova i komponenti sa sedištem u SAD-u. Ruski državni konglomerat Rostek rekao je 2013. godine da je njegov proizvođač kamiona, Kamaz, imao dugu saradnju sa podružnicom BorgVarnera poznatog kao BorgVarnerTurboSistems. Predstavnici BorgVarnera nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar o vezama Pola Velana sa kompanijom i njegovog hapšenja u Rusiji 1. januara.

Hapšenje Welana stiže par sedmica nakon što je Ruskinja Marija Butina priznala krivicu na sudu u SAD zbog pokušaja inflitriranj u moćnu američku Nacionalnu asocijaciju za oružje (NRA) u pokušaju da utiče na američku politiku u korist Moskve.

Kremlj je negirao da je Butina ruski agent, te su organizovali kampanju na socijalnim medijima u pokušaju da izdejstvuju njeno puštanje na slobodu.

U prošlosti je Rusija hapsila strance sa ciljem razmene zatvorenika sa drugim državama.

Tokom godišnje press konferencije 20. decembra, Putin je između ostalog rekao da Rusija "neće hapsiti nevine ljude samo zato da bih ih kasnije razmjenjivala za nekoga".

Vest o hapšenju Velana stiže dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa Vašingtonom u novogodišnjoj čestitci predsedniku SAD Donaldu Trampu.

XS
SM
MD
LG