Dostupni linkovi

Napad nožem u Mančesteru policija tretira kao teroristički akt


Železnička stanica gde se dogodio napad, Mančester, 1. januar 2019.
Železnička stanica gde se dogodio napad, Mančester, 1. januar 2019.

Policija u Mančesteru saopštila je danas da napad nožem na železničkoj stanici u tom britanskom gradu gde su povređene tri osobe, smatra terotističkim aktom, prenosi BBC.

Dvadesetpetogodišnji muškarac uhapšen je pod optužbom za pokušaj ubistva. Dva noža su pronađena na licu mesta. BBC shvata da službe bezbednosti pomažu policiji. Na brifingu u utorak ujutro, šef policije Mančestera Ian Hopkins rekao je: "Sinoć smo doživeli užasan napad na ljude koji su jednostavno želeli da uživaju u proslavi Nove godine u Mančesteru. Moje misli su uz par koji je zbrinut u bolnici zbog ozbiljnih povreda i uz policajca koji je takođe ranjen u napadu."

Svo troje imaju ozbiljne ali ne i povrede opasne po život. Žena u 50-tim godinama pretrpela je povrede na licu i stomaku, dok muškarac - takođe u pedesetim - ima povrede u predelu stomaka. Železnička stanica Manchester Victoria je ponovo otvorena nakon napada. Premijerka Tereza Mej je na Twitteru izrazila podršku povređenima i zahvalnost policiji:

Pomoćnik načelnika policije, policajac Ras Džekson, izjavio je novinarima na brifingu u štabu policije, da je osumnjičeni za napad stanovnik područja grada Čitam Hil i da policajci vrše pretragu na njegovoj adresi.

"U štampi postoji razno izveštavanje o tome šta je napadač navodno rekao tokom incidenta i zbog toga želimo biti jasni, mi to tretiramo kao istragu o terorizmu", rekao je on. Dodajući da su policajci ipak "zadržali otvoren um u odnosu na motivaciju za ovaj napad", on je rekao da nema informacija "da u ovo vreme sugerišu da su drugi uključeni". On je rekao da policija i dalje pokušava da utvrdi da li je osumnjičeni britanski državljanin i da "s obzirom na to koliko je napad bio mahnit", oni "očigledno razmatraju njegovo mentalno zdravlje". Policija je pronašla dva noža na licu mesta, ali još uvek ne zna da li su oba korišćena u napadu, dodao je on.

XS
SM
MD
LG