Dostupni linkovi

Majke nestale dece: 'Vama dan veselja, nama dan žalovanja'


'Gde su naša deca?'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Predstavnice udruženja majki nestalih beba Beograda i Vojvodine danas, su poslednjeg dana 2018. delile flajere u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, prolaznicima, u okviru protesta kojim su želeli da ponovo skrenu pažnju na to da je prošla još jedna godina, a da one i dalje ne znaju šta se desilo sa njihovom decom, za koju veruju da su lažno proglašenim mrtvima na rođenju.

Majke i članovi porodice nosili su kutije sa natpisima "Gde su naša deca?" i "Državo, zašto ćutiš?". Kutije su simbol njihovog protesta jer, kako kažu, imaju saznanja da su upravo u kutijama njihove tek rođene bebe iznete iz porodilišta, odakle im se gubi svaki trag.

Ana Pejić, sekretarka Udruženja nestalih beba Vojvodine jedna je od majki koju već više od trideset godina muči pitanje da li je njeno dete živo.

"Danas smo došli da upoznamo naše turiste koji dolaze na doček Nove godine u Beograd da ova Srbija, to jest majke Srbije imaju jedan ogroman problem, a to je ćutanje države na naše pitanje – gde su nestala naša deca po rođenju. Mi smo došli ovde iz raznih krajeva Srbije na ovu hladnoću, akcija se zove – Vama je danas dan radovanja, a nama je danas dan žalovanja", poručuje Ana Pejić.

Milena Janković, predsednica udruženja "Nestele bebe Beograda" takođe traga za istinom šta se desilo sa njenim detetom:

"Mi tugujemo dugo, dugo godina, jer ne znamo gde su naša deca. Nadamo se da će ovaj vapaj, nas majki, čuti majke širom Srbije, posebno apelujem na majke koje rade u državnim organima, majke koje rade u sudovima, u tužilaštvima u Srbiji. Mi od njih samo tražimo da se pokrenu i da svako u okviru svojih nadležnosti primenjuje zakonske propise".

Zahtev roditelja je danas kao i tokom prethodnih protesta isti - da se istraži sudbina njihove dece. Takođe se protive nacrtu Zakona o nestalim bebama čiji ulazak u skupštinsku proceduru se godinama odlaže. Kako kažu, to rešenje neće obezbediti širu istragu o sudbini nestale dece – već samo finansijsko obeštećenje za porodicu.

Pitanje nestalih beba u porodilištima u gradovima širom Srbije (najviše sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka), pokrenuli su roditelji početkom dvehiljaditih, kada su počeli da se ujedinjuju, verujući da su im deca, koja su u državnim bolnicama proglašavana mrtvima, oteta iz porodilišta neposredno posle rođenja.

Više od dve hiljade roditelja, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Decenija i po potrage za nestalim bebama

U martu 2018. godine, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da očekuje da će Nacrt zakona o nestalim bebama ući u skupštinsku proceduru i da će pred poslanicima biti narednih meseci. Suština će mu biti, rekla je tada Kuburović, novčana naknada – ukoliko ne može da se utvrdi status deteta za koje se pretpostavlja da je nestalo u porodilištu.

Takođe pre devet meseci, na tome da se hitno usvoji Zakon o nestalim bebama insistirao je i Komitet ministara Saveta Evrope.

Protesti roditelja nestalih beba, kako najavljuju, nastaviće se i u 2019. Naredni protest zakazan je za 7. januar 2019. ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

XS
SM
MD
LG