Dostupni linkovi

Zašto nema istrage o opštini Grocka?


Autor: Nevena Bogdanović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), osudili su, kako su naveli, lošu reakciju policije u slučaju zaštite novinara Milana Jovanovića, koji je sinoć po drugi put u poslednje dve sedmice bio meta napada.

NUNS i NDNV protestovali su danas zbog toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, kako smatraju, nije preduzeo adekvatne mere zaštite novinara lokalnog portala Žig info, kome su nepoznate osobe pokušale da provale u nedelju uveče u privremeni stan u beogradskom naselju Banovo brdo, gde živi nakon što mu je 12. decembra zapaljena kuća u prigradskom naselju Vrčin.

Takođe, treće medijsko udruženje u Srbiji, Udruženje novinara Srbije, zatražilo je od policije i tužilaštva da što pre pronađu i kazne odgovorne za napade na Jovanovića.

Pre nedelju dana, policija je uhapsila tri osobe koje se terete za paljenje Jovanovićeve kuće. Jedna od njih, Bojana Cvetković Šijacki priznala je krivicu i postigla sporazum sa Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, po kojem je dobila šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara (nešto više od 400 evra) zbog saučesništva.

Još uvek nema zvaničnih potvrda da su napadi na Milana Jovanovića povezani sa onim što je ovaj bivši policajac, danas novinar, objavljivao i pisao.

Podaci koje je iznosio u velikoj većini slučajeva nisu dobijali odgovore ili demantije od nadležnih, a bez reakcija ostajali su zahtevi za pokretanje postupka zbog sumnji na dela korupcije opštinskih čelnika koji su upućivani direktno nadležnom tužilaštvu.

Šta je utvrdio Državni revizor

Ispitivanje poslovanja javnih preduzeća u Gradskoj opštini Grocka, bilo je i predmet skorašnjeg istraživanja Državne revizorske institucije, objavljenog početkom decembra 2018. godine.

Gradska opština Grocka je od 2015. do 2017. godine za poslovanje javnih preduzeća, u šta ulaze zarade zaposlenih i pokrivanje dugova, iz budžeta izdvojila 719 miliona dinara (preko 6 miliona i 200 hiljada evra), što je 98 odsto ukupnog iznosa za subvencije javnim preduzećima.

Sa druge strane, za kapitalna ulaganja, odnosno poboljšanje lokalne infrastrukture, javnim preduzećima je dodeljeno tek 17 miliona dinara (14.500 evra), odnosno svega 2 odsto od ukupnih subvencija, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Izveštaj revizora pokazuje da iz budžeta Gradske opštine Grocka više od četvrtine novca odlazi na subvencije javnim preduzećima. Iznos subvencija je od 2015. do 2017. godine porastao čak 233 odsto. Prema izveštaju DRI, u Opštini Grocka praksa je da se iznos za subvencije tokom godine uvećava rebalansom budžeta.

Izveštaj revizora pokazuje da iz budžeta Gradske opštine Grocka više od četvrtine novca odlazi na subvencije javnim preduzećima
Izveštaj revizora pokazuje da iz budžeta Gradske opštine Grocka više od četvrtine novca odlazi na subvencije javnim preduzećima

Najveće uvećanje bilo je 2017. godine, kada je prvom odlukom iz budžeta namenjeno 190 miliona dinara (više od 1.610.000 evra) za javna preduzeća, a poslednjom izmenom odluke tokom godine iznos je povećan na čak 592 miliona dinara (preko 4.400.000 evra), odnosno trostruko je uvećan.

Osim rebalansom budžeta, subvencije javnim preduzećima povećavale su se i rešenjima predsednika opštine, pa tako DRI u svom izveštaju navodi da su se "rešenjem o povećanju aproprijacije u budžetu GO (Gradska opština) Grocka za 2017. godinu planirana sredstva na ime subvencija JP (Javno preduzeće) za razvoj Grocka povećala za 23 miliona dinara (preko 196 hiljada evra)".

Revizijom poslovanja javnih preduzeća u Grockoj utvrđeno je da Javno komunalno preduzeće Grocka, koje je trenutno u stečaju, nije jasno navelo ni u koje će svrhe potrošiti novac koji traži iz lokalnog budžeta.

Državna revizorska insitucija je utvrdila, na osnovu izveštaja koji su dostavljeni iz javnih preduzeća, da postoje razlike u podacima o datim subvencijama iz tih izveštaja, u odnosu na podatke koje je dostavila Gradska opština Grocka.

"To ukazuje da se dostavljeni Izveštaji ne analiziraju, jer bi bila uočena razlika. Preduzeća su u Izveštajima, subjektu revizije (Gradskoj opštini Grocka) ukazali na probleme u poslovanju (gubitak, niska cena usluga, nedovoljne investicije i drugo). GO Grocka nije sačinila Informaciju, kao ni Analizu poslovanja javnih preduzeća sa preduzetim merama za otklanjanje poremećaja u poslovanju", navodi se u izveštaju DRI.

Ilustrativan primer trošenja javnog novca je i gročansko preduzeće Vodovod i kanalizacija.

U revidiranom periodu, preduzeću Vodovod i kanalizacija su prenete samo tekuće subvencije u iznosu od 105 miliona dinara (31 milion dinara 2015. godine, 34 miliona 2016., a 2017. preneto je 40 miliona dinara), dok kapitalnih subvencija nije uopšte bilo.

O izveštaju DRI, ali i problemima na koje su ukazivali novinari portala Žig info, predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović nije želeo da govori za RSE. Nije odgovorio na naše poruke upućene putem SMS poruka, pitanja prosleđena mejlom, niti se odazvao na pozive na njegov kabinet.

"Žig info" na "crnoj listi"

Od priča koje su imale kritički osvrt na rad lokalnih čelnika glavni i odgovorni urednik portala Žig info Željko Matorčević, ističe u izjavi za RSE navode o proneveri novca namenjenom gasifikaciji u opštini Grocka.

"Novinar Milan Jovanović je podneo i tužbu za proneveru novca namenjenog za gasifikaciju, zbog sumnji da su u malverzacijama učestvovali čelnici Gradske opštine Grocka, odnosno preduzeća Milenijum tim i Srbijagas. Tužio je sadašnjeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića. Dokle se stiglo sa tim, apsolutno nikakvih informacija nemamo. Takođe, Milan nikad nije pozvan da naknadno svedoči, odnosno da dopuni svoju tužbu", tvrdi Matorčević.

RSE je u nadležnim tužilaštvima proveravao postoje li predmeti protiv pomenutog predsednika opštine Dragoljuba Simonovića.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu poručeno nam je da je "potrebno da se obratimo Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu koje je postupajuće u predmetu Dragoljuba Simonovića", dok je iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva stigao je odgovor da oni "ne vode nijedan postupak protiv S.D."

Željko Matorčević tvrdi da njihove tužbe završavaju u fioci.

"Ja sam još 2014. godine podneo tužbu protiv tadašnjeg predsednika Skupštine Opštine Grocka. Tvrdio sam da nenamenski troši novac iz budžeta i samim tim krši Zakon o budžetu, jer su zaposlili tada 11 članova Gradskog veća bez skupštinskog glasanja, a njhove plate isplaćivale se iz budžeta u mesečnom neto iznosu od milion i sto hiljada dinara", kaže Matorčević.

Prema njegovim rečima, nakon što je podneta krivična prijava, u Tužilaštvu je bio jednom, a nema informacije ni da li mu je tužba prihvaćena ili odbijena.

Na ćutanje institucija novinari Žig infa nailaze i na lokalu, gde im, kako tvrdi Matorčević nije dozvoljen pristup sednicama Skupštine opštine Grocka, a ne dobijaju ni pozive da prisustvuju događajima u organizaciji lokalnih vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG