Dostupni linkovi

Kongo: Brojni problemi na izborima, opozicija optužuje vlast za haos


Biralište, ilustrativna fotografija

Brojni problemi zabeleženi su u nedelju na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Kongu, a veliki broj birača još čeka u redovima iako je isteklo vreme predviđeno za glasanje.

Posmatrači su prijavili da stotine mašina za glasanje nisu radile kako treba širom Konga, da su neki spiskovi birača nestali, a da je ujutru bilo kašnjenja u otvaranju biračkih mesta, prenosi Asošiejted pres.

Vodeći opozicioni kandidati ponovo su optužili vladu za stvaranje haosa, navodeći da je cilj produženje vladavine predsednika Žozefa Kabile koji posle 17 godina vlasti nije imao pravo da se ponovo kandiduje.

Uz kandidata vlasti Emanuela Ramazanija Šadarija koji je pod sankcijama EU, favoriti na predsedničkim izborima su i dva kandidata opozicije, Martin Fajulu i Feliks Čisekedi.

Od izbora u Kongu očekivalo se da budu prvi miran, demokratski transfer vlasti od sticanja nezavisnosti 1960. godine.

Izbori su u nekoliko navrata odlagani i odvijaju se u svetlu nemira u zemlji pogođenoj i epidemijom ebole.

U gradovima Beni i Butembo na istoku Konga izbori su odloženi za mart, a vlasti su kao razlog navele epidemiju tog smrtonosnog virusa.

Odlaganje je prethodnih dana dovelo do nasilnih protesta u Beniju, a hiljade njegovih stanovnika u nedelju se okupilo na stadionu u centru grada kako bi glasalo, nadajući se da će to neko uzeti za ozbiljno.

XS
SM
MD
LG