Dostupni linkovi

Turska i Rusija žele da Siriju 'očiste od terorističkih organizacija'


Mevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je nakon sastanka s ruskim zvaničnicima u Moskvi istakao kako njegova zemlja i Rusija dijele zajedničku volju da se s teritorija Sirije očiste sve terorističke organizacije.

U zgradi Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi danas je održan sastanak turske i ruske delegacije, a glavna tema sastanka su dešavanja u Siriji, javlja Anadolu Agency.

"Nastavit ćemo blisko sarađivati s Rusijom i Iranom u vezi Sirije i drugih regionalnih pitanja", kazao je Cavusoglu te dodao kako zemlje garanteri iz Astane zagovaraju teritorijalni intergitet Sirije.

"Kao zemlje garanteri iz Astane, mi zagovaramo teritorijalni integritet i političko jedinstvo Sirije, protivimo se svim naporima koji to žele narušiti", istaknuo je Cavusoglu.

Sastanku u Moskvi, osim Cavusoglua, uime turske delegacije prisustvovali su i ministar odbrane Hulusi Akar, šef obavještajne službe Turske Hakan Fidan i glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

S ruske strane prisustvovali su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Soygu, načelnik ruskog Generalštaba, general Valereij Gerasimov i specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandr Lavretnjev.

XS
SM
MD
LG