Dostupni linkovi

Kakve kamile stižu u Lebane?


U Planu rada za 2019. godinu stoji samo „Nabavka dve kamile“ bez daljih objašnjenja (ilustracija)
U Planu rada za 2019. godinu stoji samo „Nabavka dve kamile“ bez daljih objašnjenja (ilustracija)

"Oni rade iza zatvorenih vrata. Oni gotovo nikada ne pozivaju novinare na sednice Skupštine opštine."

Ovim rečima rad lokalne samouprave u Lebanu komentariše Milica Ivanović, glavna i odgovorna urednica portala Jugmedija iz ovog grada, koji je prvi objavio vest da je Opštinsko veće za narednu godinu na sednici u novembru usvojilo Program rada Turističke organizacije Lebane (TOL) za 2019. godinu, u kojem se pod nabavkom osnovnih sredstava navodi i kupovina dve kamile.

"Potvrdu da će se kupiti žive kamile dobili smo od jednog člana Opštinskog veća koji se na sednici Veća bunio, govoreći da će to izazvati burne reakcije Lebančana, s obzirom na to da se radi o vrlo siromašnom mestu. Dobili smo originalni finalni materijal sa sednice Skupštine opštine, sa pečatom. Nikakav stiropor niti igračka se nisu pominjali u tom dokumentu. Jednostavno je stajalo – nabavka dve kamile", objašnjava Ivanović.

Direktor turističke organizacije ove opštine Bojan Jović kaže u izjavi za RSE da će na lokalitet Caričin grad, u okolini Lebana, stići kamile, ali kao igračke za decu.

"Znači to su rekviziti, odnosno figure, za decu. Ne govorim nikako o živim kamilama, pobogu", kaže Jović, objašnjavajući da je TOL došao na ideju da se postave makete kamila u Caričinom gradu, nakon što su pre nekoliko godina fosilni ostaci kamila.

Ne zna se koliko će dve igračke kamile koštati stanovnike Lebana (Foto: Statua kamile u Tadžikistanu, ilustracija)
Ne zna se koliko će dve igračke kamile koštati stanovnike Lebana (Foto: Statua kamile u Tadžikistanu, ilustracija)

Na našu konstataciju da je deo javnosti zbunilo to što u Planu rada za 2019. godinu stoji samo "Nabavka dve kamile" bez daljih objašnjenja, direktor TOL kaže:

"Ja nisam mogao da pretpostavim da će neko pomisliti da su to žive kamile."

Lebane spada red nerazvijenih opština u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ovoj opštini, koja se nalazi oko 300 kilometara južno od Beograda, stopa rizika od siromaštva iznosi 54 posto. Prema podacima iz 2017. godine, u ovoj opštini bilo je zvanično 2.800 zaposlenih i 4.700 nezaposlenih.

Mediji koji su inicijalno objavili informacije o kupovini kamila navode da su pokušali da dobiju komentar zvaničnika opštine i Turističke organizacije, ali da niko od zvaničnika nije želeo da govori.

"Predsednik Skupštine opštine Srđan Jović i predsednik Opštine Ivan Bogdanović nisu se javljali na poziv Bete, a direktor TOL Bojan Jović, čiji je rođeni brat odbornik, a zet njegovog brata, predsednik Opštine, na pokušaj pitanja: 'Zašto se kupuju kamile', odgovorio je samo: ’Važi’ i spustio slušalicu", navodi se u vesti agencije Beta.

Na naš upit zbog čega nije želeo da govori za medije, direktor Turističke organizacije Bojan Jović odgovara:

"To su netačne informacije, ja sam se javljao na telefon. Ali, na kraju krajeva, može i da bude moj izbor da li ću nekome da se javim ili ne. Evo, vidite vi ste me pozvali. Ja ne znam vaš broj telefona i javio sam se na nepoznati broj telefona."

Opština Lebane je medijske napise o nabavci živih kamila okarakterisala kao "gnusne laži”, a najavljuju i podnošenje tužbi.

"Kao pošteni i odgovorni ljudi koji vode lokalnu samoupravu ovom prilikom obaveštavamo javnost da će nadležne službe protiv Milice Ivanović i portala Jugmedija podneti tužbe”, navodi se u saopštenju koje nam je poslato iz Kabineta predsednika Opštine Ivana Bogdanovića.

Najavljenu tužbu protiv nje i njenog medija Milica Ivanović vidi kao pritisak na medije.

"Ovo je pretnja da bi se mi zastrašili da ne piše više o nepotizmu i o ovakvim izletima poput kupovine kamila. Ja to drugačije da objasnim ne mogu", komentariše Milica Ivanović.

Inače, koliko će dve igračke kamile koštati stanovnike Lebana još uvek nije poznato. Prema rečima direktora Turističke organizacije Bojana Jovića, TOL će o tome razgovarati 2019. godine, a cena će, dodaje, zavisiti i od materijala koji će se koristiti za izradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG