Dostupni linkovi

Putin potpisao zakon koji ublažava kazne za neke zločine iz mržnje


Georgia -- Instagram out
Georgia -- Instagram out

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim će se ublažiti kazne za neke zločine iz mržnje, usljed zabrinutosti zbog zatvorskih kaznih koje su izručene ljudima zbog "lajkanja" ili postavljanja karikatura i satiričnih fotografija na internetu.

Zakonom, koji je Putin potpisao 28. decembra, ukida se mogućnost izricanja zatvorske kazne za počinioce za koje se utvrdi da su prvi put poticali na etničku, religijsku i druge oblike mržnje ili razdora u javnosti, uključujući u medijima i na internetu.

Zakon je rezultat rijetkog 'ustupa' predsjednika Vladimira Putina, koji ga je predložio usljed talasa zabrinutosti koji potencijalno šteti njegovom imidžu, nakon hapšenja i zatvaranja Rusa koji su javno preispitivali vjerske dogme ili objavljivalii 'lajkali' slike i komentare za koje vlasti kažu da potiču mržnju.

Prema zakonu, počinioci za koje se utvrdi da krše odredbe prvi put suočit će se sa sa administrativnim, a ne krivičnim gonjenjem, što znači da će biti kažnjeni, da će raditi u javnom interesu ili da budu osuđeni na zatvorsku kaznu do 15 dana.

XS
SM
MD
LG