Dostupni linkovi

London zabrinut zbog porasta prelaza migranata preko Lamanša


Migranti u kanuu na napuhavanje prelaze Lamanš

Porast broja migranata koji u malim čamcima pokušavaju da stignu u Britaniju iz Francuske preko Lamanša je "duboko zabrinjavajući" ocenila je britanska ministarka za imigraciju Karolajn Nouks reagujući na vesti da je noćas spaseno 20 migranata koji su pokušali taj prelaz.

Tokom noći je devet migranata uspelo da stigne u gumenom čamcu do plaže Sandgejt u Kentu, gde su privedeni.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se radi o pet muškaraca, jednoj ženi, dva dečaka i jednoj devojčici. Oni su stigli u gumenom čamcu sa motorom od samo deset konjskih snaga.

Pored toga Francuska patrola presrela je noćas jedanaest osoba, među kojima je pet bilo u stanju hipotermije, kod Kalea, pošto ih je više putničkih brodova primetilo tokom noći.

Broj pokušaja migranata da pređu Lamanš povećao se od oktobra, tako je 40 osoba spaseno u moru kod francuskog departmana Pa-de-Kalea samo na dan Božića, 25. decembra, dok je 16 spaseno 23. decembra.

Prelaz Lamanša u malim čamcima kao što su gumeni čamci koje koriste migranti posebno je opasan zbog gustog pomorskog saobraćaja, jakih struja i niske temperature vode.

XS
SM
MD
LG