Dostupni linkovi

Vlada CG predložila zabranu plakata koji negiraju istorijske činjenice


Plakat "Nikad više 1918.", Podgorica

Crnogorska Vlada usvojila je izmjene Zakona o javnom redu i miru na osnovu kojih se, između ostalog, neće smjeti isticati plakati koji negiraju "jasne istorijske činjenice".

Današnja odluka Vlade uslijedila je pošto su u Budvi ove godine postavljani plakati kojima se veličao ulazak srpske vojske 1918. godine, poslije Prvog svjetskog rata.

Najviši državni zvaničnici su tada osudili postavljanje plakata navodeći da predstavljaju "falsifikovanje istorije" i "atak na državu".

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović kazao je poslije sjednice Vlade da će se prekršajima kojima se narušava javni red i mir smatrati i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa.

"Vlada predlaže novi član kojim se propisuje prekršaj za lice koje na javnom mjestu putem tih objekata i panoa objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju negodovanje građana. Smatra se pod tim netačno iznošenje ili negiranje jasnih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, veličanje okupacije ili fašističkih ideologija", kazao je Pejanović.

Pored kazne Vlada predlaže i uklanjanje objavljenog sadržaja kao zaštitnu mjeru.

Na pitanje novinara da li se na taj način poništava sve ono što Vlada Crne Gore ne smatra istorijskim činjenicama, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je rekao da su osnov za donošenje ovakvog zakonskog rješenja našli u presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Graudi protiv Francuske" koji se odnosio na umanjenje holokausta u jednoj knjizi, kada je Sud utvrdio to ne može predstavljati slobodu izražavanja.

Pročitajte: Usvojena rezolucija pomirenja ili novog razdora u Crnoj Gori?

Protest u Podgorici: Nikad više 1918.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Izmjene zakona je predložio potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, inače funkcioner koalicije Albanci odlučno.

XS
SM
MD
LG