Dostupni linkovi

Pad evropskih berzi nakon rekordnog rasta Volstrita


Vrednost akcija na evropskim berzama pala je u četvrtak za 1,1 odsto uprkos rekordnom rastu američkog indeksa Dau Džouns (Dow Jones) od skoro 5 procenata ili 1.000 poena u sredu veče.

Zbog pada profita kineske industrije u četvrtak je smanjena i vrednost fjučersa na američkim tržištima za oko 400 poena (terminski ugovori o kupovini ili prodaji neke robe određenog dana po unapred utvrđenoj ceni).

Doduše, na početku trgovine vrednost akcija na evropskim i azijskim berzama je inicijalno porasla u četvrtak zbog čega je povećan i svetski MSCI indeks, koji prati trendove u 47 zemalja, za 0,4 procenta.

Međutim, taj pozitivan trend je poništen nakon pada nemačkih akcija, pre svega u izvoznom sektoru, od 2 odsto.

Razlozi za jučerašnji rekordni skok na Volstritu može se objasnati najvećim obimom kupovine za praznike u poslednjih šest godina, zatim standardno godišnje rebalansiranje na berzama, a ogromni pad vrednosti akcija u decembru je, istovremeno, prilika za investiture da ih kupuju po nižim cenama, ocenjuje analitičar Kris Veston (Chris Weston) iz Pepperstone Group Limited.

“Možemo da procenjujemo ključne parameter kao što su lose stanje globalne privrede, zatim Fed nij osigurao fleksibilnost za normalizaciju bilansa stanja (finansijskih institucija)”, dodaje Veston.

Rojters piše da Bela kuća i dalje razmatra da zabrani američkim firmama kupovinu opreme od kineskog Hjuaveja i ZTE, što je odnelo prevagu u odnosu na pozitivan ton o nastavku pregovora Vašingtona i Pekinga o smanjenju carina na uvoz, koji se očekuju 7. januara.

“Tenzije u trgovini ostaju najveći nepoznati factor u 2019”, kaže analitičar Husein Sajed iz brokerske kuće FXTM.

Dodatni problem je delimično zatvaranje američkih državnih institucija zbog izostanka dogovora Bele kuće i demokrata u Kongresu oko budžeta za fiskalnu 2019.

Mala je verovatnoća da će Senat u četvrtak postići sporazum tako da će blokada najverovatnije ostati na snazi i nakon Nove godine. Iako je predsednik SAD Donald Tramp kazao da ne planira smenu šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela, uprkos primedbanja na njegov rad, spekulacije da bi moglo doći promene na čelu ove institucije dodatno je uzdrmala tržišta.

Bez obzira na veliki skok u sredu, indeksi na Vol stritu su na putu zabeleže najgori saldo u decembru od 1931, sa rizikom da uđu u takozvani “bear” (medved) trend, koje karakteriše stagnacija – nakon najdužeg perioda tržišta "bikova" (bulls) za akcije u modernoj istoriji, odnosno rasta koji je trajao skoro deset godina.

XS
SM
MD
LG