Dostupni linkovi

Teheran pregovara sa afganistanskim talibanima


Članovi talibanske delegacije na pregovorima u Moskvi

Iran održava razgovore s afganistanskim talibanima, u što je upućena afganistanska vlada, izjavio je visoki iranski sigurnosni zvaničnik, prenose mediji u Iranu. Sve se dešava samo nekoliko dana nakon što je militantna grupa prisustvovala razgovorima o primirju sa američkim mirovnim izaslanikom u Abu Dabiju.

Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, objavio je to tokom posjete Kabulu 26. decembra, saopštile su novinske agencije Fars i Tasnim.

Kako prenosi IRNA, Shamkhani je rekao da su razgovori između Irana i talibana održani "kako bi se pomoglo u suzbijanju sigurnosnih problema u Afganistanu."

"Vlada Afganistana je obaviještena o ovim razgovorima sa talibanima i proces će biti nastavljen", dodao je Shamkhani.

U izvještajima se ne navode detalji o tome gdje i kada su održani sastanci.

Shamkhani je izjavio da će "saradnja između Irana i Afganistana sigurno pomoći u rješavanju sigurnosnih problema sa kojima se Afganistan danas suočava."

Abas Aslani, reporter Tasnima, na Twitteru je napisao da su razgovori zvanično potvrđeni i od strane Irana i talibana.

Sve je uslijedilo nakon razgovora o pomirenju prošle sedmice između američkih i talibanskih zvaničnika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ranije ovog mjeseca, specijalni mirovni izaslanik SAD-a za Afganistan, Zalmay Khalilzad održao je sastanak sa talibanima u Abu Dabiju, glavnom gradu UAE.

Trodnevni razgovori su počeli 17. decembra, a bili su prisutni predstavnici Saudijske Arabije, Pakistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, država koje imaju značajan uticaj na talibane.

Razgovori su posmatrani kao važan korak ka pokretanju formalnih mirovnih pregovora sa talibanima da se okonča rat u Afganistanu.

Međutim, nakon odbijanja Talibana da se sastane sa pregovaračkim timom afganistanske vlade, Khalilzad je rekao da, iako je siguran da afganistanska vlada želi okončati sukob, nije jasno da li su talibani "istinski tražili mir".

XS
SM
MD
LG