Dostupni linkovi

Trump hvalio Mnuchina ali opet kritikovao šefa Fed-a


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak iskazao povjerenje u ministra finansija Stevena Mnuchina u strahu od slabljenja ekonomije i pada berzi, ali je ponovio kritike na račun Američkih federalnih rezervi-Fed, rekavši da je osnovna kamatna stopa podignuta previše brzo.

Trump je to rekao novinarima u Ovalnoj sobi nakon božićnog obraćanja putem video koferencijskog poziva američkim trupama u inostranstvu. Rekao je da su američke kompanije "najbolje na svijetu" i da predstavljaju "izvanrednu" priliku za kupovinu.

Upitan ima li povjerenja u Mnuchina, Trump je odgovorio: "Da, imam. Veoma talentovan momak. Veoma pametna osoba".

Reskcija američkog predsjednika stiže nakon što je američki ministar finansija održao u ponedjeljak konferenciju telefonskim putem sa američkim regulatorima da bi razmotrili pad američkih tržišta akcijama.

Mnuchinov poziv je dodatno uticao na drmanje tržišta umjesto da ih smiri. Sva tri velika berzanska indeksa su završila više od 2 posto u minusu, prije božićnog praznika. S&P je izgubio skoro 19.8 posto od svog vrhunca 20. septembra, i bio tek preko praga od 20 posto koji se zajednički definiše podnošljivo tržište.

Mnuchin je takođe govorio u nedjelju sa šefovima šest najvećih američkih banaka, koje su potvrdile da imaju dovoljno likvidnosti da nastave sa pozajmljivanjem i da "tržišta nastave da funkcionišu kako treba".

Investitori kažu da je njegov potez organizovanja poziva sa predsjednikovom Radnom grupom za finansijska tržišta, poznat kao "Tim za zaštitu od poniranja" (Plunge Protection team), možda uticao na taj sentiment.

Trump je danas pohvalio američke kompanije i rekao da njihove niske cijene akcija predstavljaju priliku za investitore.

"Ja imam veliko povjerenje u naše kompanije. Mi imamo kompanije, naveće na svijetu, i one rade zaista dobro. One imaju neku vrstu rekordnih brojeva. Stoga, ja mislim da je to ogromna prilika za kupovinu".

Američke akcije su oštro pale posljednjih sedmica zbog straha od slabljenja ekonomskog rasta. Trump je uglavnom krivicu svalio na šefa Fed-a, Jeromea Powella, kojeg je on imenova na tu dužnost i ostale u vrhu Federalnih rezervi.

"Oni podižu osnovnu kamatnu stopu prebrzo zato što misle da je ekonomija toliko dobra. Ali ja mislim da će shvatiti vrlo brzo," rekao je Trump, ponavljajući svoje ranije izrečene kritike.

Izvještaji medija posljednjih dana navode da je Trump otišao tako daleko da je razmatrao otpuštanje Powella, a i u intervju koji je avgustu dao Reutersu američki predsjednik je rekao da "nije oduševljen" šefom Fed-a.

U ponedjeljak je rekao da je "jedini problem naše ekonomije Fed".

Fed je prošle sedmice podigao osnovnu kamatnu stopu kao što se uveliko i očekivalo.

XS
SM
MD
LG