Dostupni linkovi

Lukašanka kod Putina zbog cijene nafte i gasa


Predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenka u Kremlju u Moskvi, 25. decembra 2018.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenka boravi u utorak u Moskvi gdje je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o cijeni energenata, trgovini i drugim bilateralnim pitanjima.

Putin i Lukašenka su razgovarali oko četiri sata, a nakon toga je upriličena i privatna večera, izvjestili su ruski državni mediji.

Lukašenka je na zajedničkoj press konferenciji prije razgovora rekao novinarima da misli da će dvojica predsjednika biti u stanju da postignu dogovor o sporu oko cijene energenata, koji je, kako se vjeruje, u srcu poremećenih odnosa dvije strane mjesecima unazad.

Ranije ove godine Rusija je objavila da mijenjaju svoj poreski sistem, koji će prilikom primjene iduće godine, značiti da će Bjelorusija plaćati mnogo veće cijene za rusku naftu i gas nego do sada. Bjelorusija je kritikovala promjene, ali Moskva je uzvratila da Minsk i u toj varijanti plaća niže ruske energente neko bilo koja drugo država.

Prvi zamjnik ruskog premijera Anton Siluanov je rekao da su se dvojica lidera saglasili da uspostave radnu grupu da "pripremi prijedloge o daljoj integraciji i rješenjima za goruća sporna pitanja između dvije zemlje."

Noć uoči summita Lukašenka je pak rekao da odnosi dviije zemlje više nijesu "bratski" rekavši da bi bilo preciznije da se Bjelorusija i Rusija sada nazivaju "partnerima".

XS
SM
MD
LG