Dostupni linkovi

Papa u božićnoj poruci pozvao na mir u Siriji i Jemenu


Vatican - papino obraćnje 25. decembra 2018. sa trga St. Petra u tradicinalnom "Urbi et Orbi"

Papa Franjo je u božićnoj poruci iz Vatikana poznatoj kao "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu) iz Vatikana pozvao svijet da stavi po strani "stranačke interese" i da pronađu političko rješenje za Siriju, Jemen i druge krizne tačke širom svijeta.

U obraćanju sa trga Svetog Petra, papa je u božićnoj poruci naveo:

"Moja želja za srećan Božić je želja za bratstvom. Bratstvom među pojedincima svake nacije i kulture. Bratstvo među ljudima sa različitim idejama... bratstvo među ljudima različitih religija," rekao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je na mir u Siriji, Jemenu, Africi, Korejskom poluostrvu, Ukrajini, Venecueli i Nikaragvi. Rekao je i da se nada pomirenju između Izraelaca i Palestinca.

Pontif je posebno naglasio da se nada da će primirije u Jemenu voditi do okonačanja devastirajućeg rata koji je ubio oko 10.000 od 2015., a 14 miliona građana doveo na ivcu gladi.

"Moje misli su sa Jemenom, u nadi da mir pod posredstvom međunarodne zejednice može konačno donijeti olakšanje za svu tu djecu i ljudi iscrpljene ratom i glađu" kaže papa Franjo.

On je takođe pozvao na mirno rješenje za Siriju gdje je u ratu koji je počeo u martu 2011. do sada život izgubilo 400.000 ljudi.

"Neka međunarodna zajednica radi odlučno na pronalaženju političkog rješenja ...da bi sirijski narod, naročito da se oni koji su bili primorani da napuste svoju sopstvenu zemlju i traže izbjeglištvo, mogu vratiti i živjeti u miru u svojoj sopstvenoj zemlji" naveo je Franjo.

Obraćanje Urbi et Orbi često je prilika u kojoj papa govori o globalnim kriznim tačkama i nasilju širom svijeta.

XS
SM
MD
LG