Dostupni linkovi

Nova šansa za dječaka koji je preživeo streljanje


'Bio sam zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00

'Bio sam zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu'

Fahrudin Muminović je imao samo sedam godina kada je sa ocem zarobljen u svom selu Urkovići, kod Bratunca. Sa ostalim komšijama odvedeni su na strijeljanje u okolinu Zvornika. Samo je Fahrudin, pukom srećom, ostao živ. Živi sa sestrom Fahretom u amidžinoj kući. Nakon što se oglasio u medijima, između ostalih u emisiji Radija Slobodna Evropa TV Liberty, pokrenuta je humanitarna akcija i Fahrudin i njegova sestra dobiće novi dom.

Za Fahrudina Muminovića, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici, širom svijeta pokrenuta je akcija prikupljanja novca, kako bi konačno obnovio svoj dom. Za samo nakoliko dana u Americi i Evropi prikupljeno je 220 hiljada dolara.

Od tog novca Fahrudin i njegova sestra Fahreta moći će uz pomoć federalnog Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice da obnove svoju porodičnu kuću, a kupiće i kuću u Sarajevu. Damir Muminović, njihov prvi rođak objašnjava za šta će biti upotrijebljen prikupljeni novac.

„Poslije priloga objavljenog u medijima i vašoj televiziji, počelo je prikupljanje novčanih sredstava u Americi i Evropi. Do sada je prikupljeno 220.000 dolara. Od tih sredstava kupiće se Fahrudinu i Fahreti kuća u Sarajevu. Ostatak novca biće usmjeren na njihove dalje potrebe. Osim kuće u Sarajevu, radiće se na tome da se Fahrudinu obnovi i očeva kuća u selu Urkovići, što će, prema najavi, raditi federalno resorno ministarstvo. Mi smo se ovdje vratili 2002. godine i do sada nismo ništa dobili, osim šest ovaca pri samom povratku. Ovih dana dobili smo frezu od federalnog ministarstva. Zahvaljujemo se svim koji su se uključili u akciju da se pomogne Muminovićima“, kaže Damir Muminović.

Fahrudin i njegova sestra Fahreta moći će da obnove svoju porodičnu kuću
Fahrudin i njegova sestra Fahreta moći će da obnove svoju porodičnu kuću

Sestra Fahreta je rođena 1993. godine u Srebrenici. Nakon 26 dana umrla joj je majka. Odhranili su je strina i amidža, kod kojih i danas živi. Raduje se što će uskoro sa bratom imati dom.

„Sa amidžom i strinom živimo u jednoj kući. Eto, sad je pokrenuta ta akcija za izgradnju kuće za mene i Fahrudina i nadam se da će to proći kako treba i da ćemo uskoro dobiti svoj krov nad glavom“, kaže Fahreta.

Amidža Ramo brine se o Fahreti i Fahrudinu 25 godina.

„Fahreta je ostala bez majke samo nakon 26 dana. Nije bilo lijekova jer smo bili u okruženju. I Fahrudina kad je rodila, imala je problema, ali je tada bilo lijekova i ostala je živa. Cijelog rata bili smo zajedno i mi smo ih oboje odhranili. Oni su i danas sa nama“, govori amidža Ramo.

Podsjetimo, Fahrudin je imao samo sedam godina kada je zarobljen sa ocem i ostalim komšijama iz svog sela Urkovići kraj Bratunca i odveden na strijeljanje. Samo je on preživio. Bio je ranjen u ruku i nogu, prebačen je u bolnicu u Zvorniku i tu je proveo osam mjeseci. Sada traga za porodicom ljekara koji ga je spasio sigurne smrti. O svemu je progovorio nakon 23 godine šutnje.

„Svezali nam neke bijele marame preko očiju, ušli smo u kamion i odveli nas u Orahovac na strijeljanje. Ostao sam živ, samo sam bio ranjen u nogu i ruku. Tu sam vidio bijeli džip sa oznakom Crvenog krsta. Bio je tu jedan doktor koji me je odveo u Zvornik u bolnicu. Tu sam bio osam mjeseci. Nedavno sam čuo da je taj ljekar umro, ali, volio bih da upoznam njegovu porodicu“, kaže Fahrudin.

I njegov amidža Ramo kaže da bi volio upoznati porodicu ljekara koji je izliječio i spasio Fahrudina.

„Želio bih upoznati bilo koga od porodice ljekara koji je spasio Fahrudina. Volio bih se sresti sa njima. Vidiš ti to – svagdje ima dobrog i lijepog naroda. Srbi su ga ubili, a eto, Srbin ga je i spasio. Šta ćeš ti tu da kažeš?“, kaže Ramo Muminović.

Fahrudin je, kao zaštićeni svjedok, bio u haškom Tribunalu i svjedočio je u slučaju Tolimir i Mladić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG