Dostupni linkovi

Vulin traži objašnjenje od komande KFOR-a oko ROSU-a


Aleksandar Vulin ministar odbrane Srbije
Aleksandar Vulin ministar odbrane Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u ponedeljak da je Beograd zatražio objašnjenje od komande KFOR-a šta je portparol te misije Vinćenco Graso mislio kada je rekao da specijalne snage kosovske policije ROSU mogu bez prethodne najave da uđu na sever Kosova.

Vulin je rekao da se Srbija protivi "bilo kojoj ideji da ROSU, bezbednosne snage ili bilo ko, može da dođe na sever Kosova i Metohije bez saglasnosti i poziva četiri gradonačelnika".

"Postoji tendencija da se neprekidno govori kako KFOR može da dozvoli ili ne dozvoli određeno kretanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije, ali se uporno izbegava da se pomene drugi deo našeg dogovora koji je predsednik Vučić izborio 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO pakta, a to je da gradonačelnici severa Kosova i Metohije moraju da daju svoju saglasnost", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Navodeći da je "više nego jasno da ni ROSU ni bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez saglasnosti Srba na severu Kosova..", ministar je izrazio očekivanje da će KFOR "vrlo brzo objasniti" šta je portparol te misije mislio kada je rekao da jedinice ROSU mogu bez dozvole KFOR-a da uđu na sever Kosova.

Vulin je dodao da je region severa Kosova policijski region kao bilo koji drugi i da svako dejstvo specijalnih jedinica mora da se najavi komandantu tog regiona, pa da on da saglasnost.

Šef Informativne službe KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je da specijalne jedinice Rosu mogu bez dozvole KFOR-a da uđu na sever Kosova, ali ne i Kosovske bezbednosne snage (KBS), objavila je Politika u izdanju od ponedeljka.

Graso je u intervjuu za taj list kazao da "jedinica za specijalne operacije koja može biti naoružana dugim cevima" pripada Kosovskoj policiji i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova "bez obaveze da traži odobrenje".

"Kosovske snage bezbednosti, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta KFOR-a pre nego što se angažuju na severu Kosova. NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora", rekao je Graso.

XS
SM
MD
LG